Gündem

Akaryakıt zamlarının ardından fındık üreticisinin fiyat beklentisi arttı: "En az 100 TL olmalı"

17 Temmuz 2023 10:24

Karadeniz bölgesinde fındık üretimi yapılan illerin AKP'li milletvekilleri, 3 gün önce Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'yı ziyaret ederek, üreticilerin fındık için en az 80 lira istediklerini belirterek sorunlarını anlattı. Ancak akaryakıta yapılan ÖTV zammı sonrası akaryakıtta yaşanan büyük artış nedeniyle fındık üreticileri, fiyatın 100 lira olmasını gerektiğini açıkladı.

Fındık üretiminin yapıldığı şehirlerin AKP milletvekillerinden oluşan Fındık Çalışma Grubu, 14 Temmuz’da Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’yı makamında ziyaret ederek, üreticilerin sorunlarını anlattı.

Ziyarette 2023 fındık sezonu ile ilgili hazırlamış oldukları raporu Yumaklı’ya veren milletvekilleri, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alım merkezlerinin artırılmasını ve fındık fiyatının 80 liranın altında açıklanmamasını istedi.

"Beklentimiz 80 lira olarak açıklanması"

Sözcü gazetesinden İsmail Akduman'ın haberine göre,  AKP Giresun Milletvekili Ali Temür, yaptığı açıklamada, “Fındık fiyatını 80 liranın altında açıklanmamasını ve TMO alım merkezlerinin sayısının arttırılmasını istedik, beklentimiz fındık fiyatının temmuz ayı sonuna doğru en az 80 lira olarak açıklanmasıdır” dedi.

Milletvekillerinin dile getirdiği 80 liralık fiyat, çoğu üretici tarafından kabul görürken, akaryakıta yapılan ÖTV zammı çiftçileri zora düşürdü.

"100 TL olsun"

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 15 Temmuz gecesi Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre; benzinin litresinde 2,52 TL olan ÖTV 7,52 TL'ye, motorinde 2,05 TL olan ÖTV ise 7,05 TL'ye yükseldi. ÖTV artışından sonra motorinin litresi 33 lirayı geçti, benzin 35 liraya dayandı.

Fındığa 80 lira fiyatı uygun bulan çiftçi de zamlar karşısında fındık fiyat beklentisini 100 liraya çıkardı.

Ordu Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, “Mazota ve benzine yapılan zamlardan sonra çiftçilerimize ve üreticilerimize verilen destekler acilen artırılmalıdır. Yoksa çiftçilerimiz ve üreticilerimiz üretemez hale gelir ve gıda arzında büyük sıkıntılar yaşanır. Bu günden sonra en az fındık fiyatı 80 TL olmalıdır talebimizi artırarak en az fındık fiyatı 100 TL olmalıdır diyoruz” diye konuştu.

Öte yandan fındık üretiminin en çok yapıldığı illerin başında gelen Ordu ile Giresun’da, geçtiğimiz günlerde etkili olan sağanak yağmur ve yaşanan sel olayları nedeniyle fındık bahçelerinde zarar oluştuğu belirtilirken, rekolte tespit çalışmalarının da devam ettiği açıklandı. Ordu ve Giresun’da fındık işçi yevmiyesi ise 400-450 lira olarak belirlendi.