Dünya

Akademisyen Derya Göçer: İran'da siyaset kuramının rejimin devrilmesi işaret ettiği ön koşulların çoğu mevcut ve giderek olgunlaşıyorlar

14 Aralık 2022 10:57

ODTÜ Bölge Çalışmaları Dr. Öğretim Üyesi Derya Göçer,  "siyaset kuramının rejimlerin devrilmesi için bazı ön koşullara işaret ettiğini" belirterek, İran'da İslam Cumhuriyeti düzenine karşı protestolar devam ederken bu şartların çoğunun mevcut olduğunu ve olgunlaşmaya devam ettiğini belirtti. 

YetkinReport için kaleme aldığı yazıda Göçer, "Siyaset kuramı rejimlerin devrilmesi için bazı ön koşullara işaret eder" ifadelerini kullandı ve bunları şöyle sıraladı:

1- Ekonomik kriz;
2- Yaygın ve toplumun sokağa çıkmayan kesimlerince de desteklenen muhalefet,
3- Rejim içi bölünmeler,
4- Uluslararası tehditler ve savaş.

Göçer, "İran’da bu şartların çoğu mevcut ve gittikçe olgunlaşıyorlar. Uluslararası alandan bundan sonra gelecek hamleler iç siyasetteki aktörlerin algılarını da etkileyecektir" değerlendirmesinde bulundu. 

"İran’da kadınlar, gençler, lise öğrencileri, işçiler idamlara, tutuklamalara, gözaltında işkence ve tacizlere rağmen İran’da gösterileri sürdürüyor. Reformun zamanının geçtiğini, İslam Cumhuriyeti rejimi sonrasını henüz kimse tahayyül edemese de İran İslam Cumhuriyeti rejimi sonrası bir zamanı düşlediklerini, istediklerini çok net bir şekilde belirtiyorlar" yazan Göçer, rejim içinde de tartışmaların şiddetlenmeye başladığını ve bunun dünya basınına da yansımaya başladığına dikkat çekti. 

Göçer, bu tartışmalara örnek olarak İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in  çemberinden sayılabilecek, eski İran İslam Cumhuriyeti Radyo Televizyon Yayıncılığı Başkanı Mohammad Sarafaraz'ın yayımladığı videoyla protestoculara gösterilen şiddeti kınamasını gösterdi.