Gündem

Ahmet Taşgetiren: Erdoğan ve Ak Parti çok ağır bir yükü sırtladığının farkında mı?

16 Kasım 2023 07:50

Karar gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 14 Kasım 2023 tarihli grup toplantısındaki "Türk devletiyle uğraşma, çok cesaretin varsa Kandil’e git! Mahkeme Başkanı objektifliğini ve tarafsızlığını kaybetmiş, Türkiye’nin yeni yönetim sistemiyle milli birlik ve kardeşliğine cephe almıştır" sözlerine işaret ederek, "Nasıl, siz de Bahçeli’nin Erdoğan’a yönelik sözleriyle AYM Başkanına söyledikleri arasında benzerlik buldunuz mu?

Bahçeli’nin son sözleri nasıl “Tek boyutlu bir Türkiye” tasavvur ettiğinin göstergesi… “Öteki”yi kabul etmeyen, “Öteki”ne hak tanımayan, farklı düşünme ihtimalini dışlayan, adaleti ve özgürlüğü herkes için hak olarak görmekten ve Cumhuriyet’in demokratik nitelik kazanmasından rahatsız olan bir çizgi… Bu çizgi bugün iktidarın ortağı" diye yazdı.

Bahçeli'nin çizdiği profilde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "hakem konumu" edinmeye çalıştığını kaydeden Taşgetiren, "Cumhurbaşkanı Erdoğan da meseleyi getirip Anayasa değişikliğine bağlıyor Bahçeli de…

Nerede örtüşüyor bu iki çizgi, bence bunun netleşmesi lazım. Bir yanda “hakem olma” iradesi, diğer yanda devletin bir anlamda hukuk devleti olduğunun göstergesi olan temel bir kurumuna ağır saldırılar….

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ak Parti, şu yaşanan olayda çok ağır bir yükü sırtlandığının farkında mı?" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...


2014 yılında Balyoz davasından tutukluyken vekil seçilen ve AYM’nin verdiği hak ihlali kararı sonrası Meclis’e dönebilen Eski MHP Milletvekili Engin Alan hakkında ''İyi ki Anayasa Mahkemesi vardır'' diyen Bahçeli'nin AYM'nin hakkında 'hak ihlali' olduğuna karar verdiği Can Atalay için ''Bu kararın gereği TBMM’de derhal yapılmalı konu kapatılmalıdır." sözleri dikkat çekti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), milletvekili seçilmesine ve mazbatasını almasına karşın cezaevinde tutulan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden 'hak ihlali' olduğuna karar verdi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bir ilke imza attı. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararına uyulmamasına hükmetti, 'hak ihlali' kararına imza atan üyeler hakkında suç duyurusunda bulundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin hakkında mahkumiyet kararı verdiği TİP milletvekili Can Atalay için "hak ihlali" kararı alan Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla doğan yüksek yargıdaki krize sert bir dille tepki gösterdi. "AYM, adalet ve hukuk düzeninin safrası ve sancısıdır" diyerek şimdiye kadar verdiği bazı kararları hatırlatan Bahçeli, "Yargıya saygı mecburidir, (Yargıtay'ın mahkumiyet kararını kastederek) bu kararın gereği TBMM’de derhal yapılmalı konu kapatılmalıdır" çağrısında bulundu.

Öte yandan Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Devlet Bahçeli'ye Balyoz davasından tutukluyken vekil seçilen ve AYM’nin verdiği hak ihlali kararı sonrası Meclis’e dönebilen Eski MHP Milletvekili Engin Alan'ı hatırlattı. Eminağaoğlu, sosyal medya üzerinden Bahçeli'ye ''Kendine gel” diyerek tepki gösterdi.

Eminağaoğlu, Eski MHP Milletvekili Engin Alan’ı hatırlatarak Bahçeli’ye “Kendine gel” dediği paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Engin Alan 2010 yılında Balyoz davasından tutuklandı.

2011 yılında, cezaevinde iken MHP milletvekili seçildi.

2012 yılında 18 yıl ağır hapis cezası aldı.

2013 yılında bu cezasını Yargıtay onadı.

2014 yılında AYM hak ihlali kararı verdi.

Bunun üzerine Engin" />