Dünya

Afganistan'da kadınların sivil toplum kuruluşlarına çalışması yasaklandı; dört büyük yardım organizasyonu ülkedeki çalışmalarını durdurdu

26 Aralık 2022 08:10

T24 Dış Haberler

Taliban'ın kadınların hükümet dışı kurumlarda çalışmasını yasaklamasının ardından dört büyük yardım kuruluşu ülkedeki faaliyetlerini durdurma kararı aldı. 

Care International, Norveç Mülteci Konseyi (NRC), Save the Children ve International Rescue Committee, ekiplerinde kadınlar olmadan yardıma ihtiyacı olan kişilere etkili şekilde ulaşamayacaklarını belirtti.

Dört yardım kuruluşu, Afganistan'da insani şartlar giderek kötüleşirken sağlık, eğitim, çocuk koruma ve sağlıklı beslenme desteği sunuyordu.

Taliban, "başörtülerini düzgün takmadıkları" gerekçesiyle cumartesi gününden itibaren kadınların sivil toplum kuruluşlarında çalışmasını yasaklamıştı. 

NRC'nin Afganistan'daki faaliyetlerinin başında başında olan Neil Turner, Associated Press'e yaptığı açıklamada ülkedeki ekiplerinde 468 kadın olduğunu belirtti.

Turner, "Her türlü kültürel norma uyduk ve görevini iyi yapan kadın ekibimiz olmadan çalışamayız. Onlara yardıma ihtiyacı olan kadınlara ulaşmak için çok ihtiyacımız var" dedi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi de konuyla ilgili açıklamalarında, "Alınan kararın kısa dönemde de uzun dönemde de felaket insani sonuçları olacağını" vurguladı.

Afganistan, yine geçen hafta kadın öğrencilerin yükseköğrenim görmesini yasaklamıştı.