Gündem

AFAD, 2023'te bakanlığı İliç’te heyelana karşı uyarmış

"Yani, sayın Kurum... Bakanlığınız sırasında verilen ‘ÇED Olumlu’ raporunda maden için 'Heyelan potansiyeli taşımamaktadır' denilmese, belki radar sistemi ihmal edilemeyecek, dokuz işçimiz toprak altında kalmayacak, Türkiye bir Çernobil’in kıyısına gelmeyecekti."

23 Şubat 2024 09:07

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, İliç’te toprak kaymasının yaşandığı siyanürlü altın madeni için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan kapasite artırımı talep edildiğinde, Erzincan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün bakanlığı heyelana karşı uyardığını yazdı.

Buna karşın Anagold’un 16 Ağustos 2023’te “ÇED gerekli değil” raporu aldığına dikkati çeken Saymaz, ayrıca madenin radar sisteminin heyelanın meydana geldiği yığın liçini tam olarak görmediğine işaret etti. Saymaz, “ÇED raporuyla, toprak kaymasının ne alakası var?” diyen eski Çevre Bakanı Murat Kurum’a, “Bakanlığınız sırasında verilen ‘ÇED Olumlu’ raporunda maden için “Heyelan potansiyeli taşımamaktadır” denilmese, belki radar sistemi ihmal edilemeyecek, dokuz işçimiz toprak altında kalmayacak, Türkiye bir Çernobil’in kıyısına gelmeyecekti” diye seslendi.

Saymaz’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

Kapasite arttırmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yeniden dosya sundu. Bakanlık Erzincan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün görüşünü sordu. Müdür Kadir Turan, 23 Haziran 2023’te Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nü heyelana karşı uyararak, şunları kaydetti:

'Sahada yapılacak tesis ve inşaat işlemlerinin herhangi bir doğa olayını tetiklememesine dikkat edilmeli, bölgede meydana gelebilecek deprem, kaya düşmesi, heyelan, su baskını, çığ, vb. gibi afetler göz önünde bulundurulacak olup patlatmalardan dolayı yerleşim birimlerinde meydana gelebilecek olumsuz etkilerden Anagold sorumlu olacaktır.'

Ve 16 Ağustos 2023’te “ÇED gerekli değil” raporu alan Anagold, kapasitesini arttırıp sahasını genişletti. Heyelana karşı önlem alındı mı? Asla...

Madenin radar sistemi, heyelanın meydana geldiği yığın liçini tam olarak görmüyordu. ‘Neil Bar’ adlı uluslararası denetim firması geçen kasım-aralık ayında iki radar ve iki Robotik Station cihazı alınmasını önerdiği halde dört aydır ihtiyaç karşılanmadı. Anagold Genel Müdürü Cengiz Yalçın Demirci, 'cihazlar yurt dışından getirildiği için alım sürecinin uzadığını' söylüyor.

Yani, sayın Kurum... Bakanlığınız sırasında verilen ‘ÇED Olumlu’ raporunda maden için 'Heyelan potansiyeli taşımamaktadır' denilmese, belki radar sistemi ihmal edilemeyecek, dokuz işçimiz toprak altında kalmayacak, Türkiye bir Çernobil’in kıyısına gelmeyecekti.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması 

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 14.28'te toprak kayması meydana geldi. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağı doğru aktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, söz konusu toprağın 800 metre hareket ettiğini belirtti. En az 9 işçi bu kayan toprağın altında kaldı. İhbarı üzerine bölgeye Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri yönlendirildi. Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı. 

Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok” kararı verildiği ortaya çıktı.  

 

TIKLAYIN - Erzincan'da Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması: "Arka tarafta da kayma var; her vardiyada 400 işçi çalışıyor"

TIKLAYIN - İliç'te göçüğe giden yol: Siyanür sızdırdı, ruhsatı iptal edilmedi; vergi borçları silindi, parasını katladı

TIKLAYIN - Çöpler Madeni'ndeki "kapasite artırımı izni" Murat Kurum'un bakanlığı döneminde verilmiş!

TIKLAYIN - Yerlikaya: Cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanında kayan kütlenin hacmi 10 milyon metreküp, 9 işçimiz bu kütlenin altında kaldı

TIKLAYIN - TTB'den Çöpler Altın Madeni hakkında açıklama: Siyanür sızıntısı ile gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmediği gibi, kâr hırsıyla kapasitesinin artırılması faciaya davetiye çıkardı

TIKLAYIN - TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Başkanı Türkkolu: "Göçük altında kalan madenciler, resmi rakamın 5 katı"

TIKLAYIN - 'Siyanür sızıntısını' Meclis'te taşıyan Yeneroğlu aşama aşama anlattı: İliç felaketi nasıl bağıra bağıra geldi?