Spor

Adidas, 'SS' sembolünü andırdığı için Almanya'nın yeni formalarına 44 numarasının basılmasını yasakladı

02 Nisan 2024 08:35

T24 Dış Haberler

Spor giyim devi Adidas, Nazi Almanyası dönemindeki SS ünitelerinin kullandığı sembolü andırdığı gerekçesiyle yeni Almanya Milli Futbol Takımı formalarına 44 numaranın basılmasını yasakladı. 

Adolf Hitler'in faşist rejiminin paramiliter organizasyonu Schutzstaffel (SS),  Yahudilere yönelik soykırım gerçekleştirmekle görevlendirilen kurumlardan biriydi.

Formayla ilgili endişeleri ilk olarak tasarımın "çok tartışmalı" olduğunu söyleyen tarihçi Michael König getirdi. 

Adidas sözcüsü Oliver Brüggen, formada kullanılan sayı tasarımının bilinçli olarak Nazi sembollerine benzetildiği iddialarını yalanladı. "Biz yabancı düşmanlığı, Yahudi düşmanlığı, şiddet ve nefretin her türüne karşı çıkmaya baş koymuş bir şirketiz" diyen Brüggen, "Formaların özelleştirilmesini önleyeceğiz" diye konuştu.

Almanya'nın yeni pembe deplasman forması da ülkede tartışma yarattı. Formanın destekçileri pembe tasarımın ülkenin "çeşitliliğini" gösterdiğini ifade ederken, karşıtları Almanya Futbol Federasyonu'nun sadece bir pazarlama tekniğiyle para kazanmaya çalıştığını savunuyor.

1929 yılında tasarlanan SS arması, akıllara Nazi döneminde işlenen en korkunç suçlardan bazılarını getiriyor. SS mensupları toplama kamplarında gardiyanlık yapmakla, "vatana ihanet" şüphelilerini sorgulamakla ve Auschwitz gibi ölüm kamplarını işletmekle sorumluydu.