Gündem

Adalet Bakanı: Yargı reformunun birinci paketinde düşünce ve ifade özgürlüğü olacak

"Tutuklamanın infaz gibi olması kabul edilemez"

06 Eylül 2019 10:19

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Yargı Reformu Paketi ve gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gül, yargı reformunun birinci paketinde düşünce ve ifade özgürlüğüne ilişkin düzenlemeler olacağını söyledi.

Gül, “Diyarbakır'daki annelerin sesini ortadan kaldıramazsınız. Bu çığlık asla kesilemeyecektir. Onların dağa değil okula gitmesi için ne türlü desteği yapacağız” dedi.

 Gül, “Şiddetin her türlüsünü büyük tepkiyle kınıyoruz. Bu tür olaylara sıfır toleransla yaklaşıyoruz. Çok önemli düzenlemeler yapıldı. Bu konuda her konuda koordinasyon da yapılmaktadır. Şiddeti önleme merkezli ile çalışıyoruz. Savcılar her başvuruyu değerlendiriyor. Bugüne kadar 375 bin tedbir kararı verildi. Mevzuat konusunda titizlik gösterilecek. Tüm dünyada bu ortak sorun” diye konuştu.

 Yargı Reformu Paketi’ne ilişkin bilgi veren Gül, “Bu 5 yıllık dönemi kapsayan bir süreç. Tüm paydaşlarla görüştük, talepleri aldık.  Bu belge Türk milletinin tamamının belgesi olacaktır. Bu belgeler her zaman revize edilmelidir. Bu belgeler bir partinin ya da dönemin değildir. Eleştiriler bizim için de çok değerli. Yargı, 82 milyonun yargısıdır, hiçbir zümreye teslim edilemez. Bütün millete karşı tarafsız olmak zorunda. Hassasiyetimizi kararlı bir şekilde sürdüreceğiz. Temel görev makul sürede adil karar vermektir. Hak ve özgürlüklerin genişletilmesi için somut adım atacağız. Hukuk mesleklerine giriş sınavı getiriyoruz. Hâkim ve savcı yardımcılıklarını çok önemsiyoruz. Adalet hizmetinin kalitesi artacak” ifadesini kullandı.

 Gül açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Yeni ihtisas mahkemeleri kuracağız. Tutuklamanın infaz gibi olması kabul edilemez. Yeni bir insan hakları eylem planı çalışması başlattık. İnsan hakları konusunda ayrıca bir çalışma Bakanlık öncülüğünde yapacağız

Tutuklamanın infaz gibi olması kabul edilemez. Vatandaşın yargıya güvenmesi temel yaklaşımımızdır. Arabuluculuğu ticari davalarda da hayata geçirdik.

Kamunun kamuyla ya da kamunun vatandaşla anlaşmazlığını sulh yoluyla çözeceğiz. Mahkeme temelli aile arabuluculuğunun da bu dönemde hayata geçmesini arzu ediyoruz.

 

Düşünce ve ifade özgürlüğünün ilk pakette olmasını bekliyoruz. Asliye cezada, ağır cezada ne olacak diye bir taslak çalışıldı İnfazla ilgili teknik çalışmalarımızı yaptık. Meclis’in gündeminde ilk sıralarda olacağını düşünüyoruz.

 

Bir çocuğun, bir kadının ölmesini, şiddete maruz kalmasını önleyecekse değil kanun Anayasa'yı bile değiştiririz. İnfazın ertelenmesi konusu af değil. İnfaz sürelerini masaya yatırdık, alternatifler var. Meclis alternatifler üzerinden en doğrusunu seçecektir”