Gündem

Abdurrahman Dilipak: Doğu Türkistan’da bir ayaklanma olsa onu ilk tanıyacak olan ABD’dir

04 Ağustos 2022 09:38

Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak, bugünkü yazısında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret ile tırmanan ABD-Çin gerilimini değerlendirdi.

Biden yönetimi ve Kuzey Kore’nin Pelosi'nin seyahatine şiddetle karşı olduğunu yazan Dilipak, “Birçok ülke bu ziyareti tehlikeli ve kışkırtıcı buluyor.

Gerilim ve belirsizlik devam ediyor ve bu durum daha birkaç gün devam edecek” düşüncesini dile getirdi.

Tüm dünyada ABD ve Çin’in birbirine karşı saldırılar düzenleme endişesinin hâkim olduğu yazan Dilipak, “ABD nasıl Ukrayna bahanesi ile Girit-Baltık, Ege-Adriyatik arasını fiilen işgal etti ise, Tayvan krizi ile aslında Japon denizinden Filipinler üzerinden tüm ASEAN bölgesi ve Hind denizini kendi askeri operasyon alanı haline getirdi” görüşünü dile getirdi.

 Çin ve Rusya’nın karşısında ABD ve AB’nin bulunduğunu yazan Dilipak şöyle devam etti:

“Tayvan operasyonu ile son NATO zirvesinde dünya barışı ve batı güvenliği açısından Rus tehdidi yanında Çin tehdidinden söz edilmesinin ardından NATO’nun sınırları fiilen Asya’ya kadar genişletildi. Bu adım aslında Baltıkları kontrol altına almak için İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye edilmesinden çok daha önemli bir adım.

Eğer ABD, Ukrayna ve Tayvan’da istediğini elde ederse, mesela yarın, Keşmir konusunda bir adım atabilir. Ya da Kıbrıs Rum Kesimi’ne gidip, “bu ziyaretimiz Birleşik Kıbrıs’a yapılmış bir ziyarettir” diyebilir. Ermenistan’ı ziyaret edip, “Karabağ’ın Ermeni toprağı olduğunu biliyoruz ve bu konuda Ermeni yönetimine her türlü desteği vereceğiz” diyebilirler.

Zaten Finlandiya ve İsveç’i NATO’ya alırken, bu niyetlerini, Gürcistan ve Ermenistan’ın bir gün AB’ye ve NATO’ya üye olması şeklinde de ifade ettiler.”

ABD’nin yeniden dünyanın jandarmalığına soyunduğunu ifade eden Dilipak “ Doğu Türkistan’da bir ayaklanma olsa, onu ilk tanıyacak olan ABD’dir. Bunu Doğu Türkistan’ı sevdikleri için değil, Çin’e karşı kullanmak istedikleri için” diye yazdı.

Dilipak, “Pelosi hanımefendi büyük bir cesaret ve fedakârlıkla, dünyamıza önemli bir kriz daha başlattı.

Ukrayna az geliyordu. Dünya bugün, düne göre daha güvensiz” değerlendirmesinde bulundu.

Yazının tamamını okumak için tıklayın