Gündem

Abdullah Gül: İsrail-Filistin sorununda tek yol iki devletli çözüm

Gül, "artık karanlıktan aydınlığa çıkma zamanı geldi" dedi

21 Şubat 2024 09:42

Kahire'de katıldığı etkinlikte konuşma yapan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gazze'deki savaşta iki devletli çözümün barışa giden tek yol olduğunu savundu.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen Barış Kültürü için Dünya Üçüncü Forumu’nun açılış oturumuna onur konuğu olarak katıldı.

Burada yaptığı konuşmada iyi yönetişimin ve adaletin barışın kalıcı bir şekilde sağlanmasında önemli bir yeri bulunduğunun altını çizen Gül, “Maalesef dünyanın her zamankinden daha kutuplaşmış bir dönemden geçtiğini, barış kültürünün değerinin unutulduğunu, güven ve barışın yerini güvensizlik ve çatışmanın aldığını üzüntüyle müşahade ediyoruz” dedi.

Ukrayna-Rusya Savaşı bir yandan devam ederken Gazze’de “hiçbir vicdana sığmayan bir acının yaşanmakta olduğunu” ifade eden Gül “zalimlik” olarak tanımladığı İsrail saldırılarının bir an önce durdurulması için mesajlar vererek Mısır’ın diplomatik çabalarını takdir etti.

Türkiye-Mısır ilişkilerinde açılan yeni sayfadan duyduğu memnuniyete de değinen eski Cumhurbaşkanı “Ankara’nın Gazze savaşının sona ermesi konusunda bölgedeki dostlarıyla birlikte sergilemekte olduğu dinamik rolün” önemine de vurgu yaptı.

7 Ekim saldırılarının birdenbire yaşanmadığını, bunun arka planında İsrail yönetiminin senelerdir uyguladığı politikaların bulunduğunu belirten Gül bu savaşın “iki devletli çözümün İsrail-Filistin meselesinin sona ermesinin tek yolu olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini” savundu.

"Uluslararası toplum tüm baskı araçlarını kullanmalı"

İsrail’in tutumunun uluslararası hukuku çiğneyerek sivillerden öç almaktan ibaret olduğunu ve bunun hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini kaydeden Abdullah Gül böyle bir yaklaşımın Tel Aviv’e güvenlik sağlamadığını, İsrail’in bunu anlaması gerektiğini ileri sürdü.

Uluslararası toplumun tüm baskı araçlarını kullanarak İsrail’e iki devletli çözümü kabul ettirmesinin zamanının geldiğini ifade eden Gül Filistin tarafının da güvenilir, kapsayıcı ve birleşmiş taze bir liderliğe ihtiyacı olduğunu, ancak böyle bir lider ekibinin müzakere masasında güçlü bir şekilde tüm Filistinlileri temsil edebileceğini dile getirip bir yandan Gazze’de acil ve koşulsuz ateşkesin sağlanması için çaba gösterilirken diğer yandan İsrail ve Filistin için iki devletli çözümün parametrelerinin konuşulmasına başlanması gerektiğini ifade etti.

Gazze’de şahit olunan son durumla birlikte İsrail-Filistin probleminde “yaşanılabileceklerin en karanlığına” şahit olunduğunu belirten 11. Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle noktaladı:

Artık karanlıktan aydınlığa çıkma zamanı geldi. Bu yönde atılacak kararlı adımlarla Filistinlilere, İsraillilere ve tüm Ortadoğu’ya huzur, barış ve refah getirecek tarihi bir başarıya imza atılabilir.