Dünya

ABD Yüksek Mahkemesi'nde Halkbank'ın temyiz başvurusu duruşması bugün görülecek

17 Ocak 2023 14:42

Halkbank'ın ABD Yüksek Mahkemesi'ndeki temyiz davasının görülmesine bugün başlanacak.

2016'da New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde başlayan Rıza Sarraf davasına 2019'da sanık olarak eklenen Halkbank'ın temyiz başvurusu duruşması, bugün ABD'nin başkenti Washington'daki Yüksek Mahkeme'de görülecek.

Federal ve bölge istinaf mahkemelerinde, Türkiye’ye ait kamu kuruluşu olduğu için Egemen Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası’na (FSIA) göre, ABD’de bir ceza mahkemesinde yargılanamayacağını iddia eden Halkbank, temyiz başvurusunda bulunmuştu.

Biden yönetimi ise yasanın cezai kovuşturmaları kapsamadığını, kapsasa bile Halkbank'a yöneltilen suçlamaların dokunulmazlık kapsamının dışında kaldığını savunuyor. 

VoA Türkçe'nin aktardığına göre Halkbank ve ABD Adalet Bakanlığı'na bağlı başsavcılık bürosu şimdiye kadar yazılı yöntemle mahkemeye sundukları savunma ve iddialarını, bugün yapılacak duruşmada sözlü olarak mahkeme heyetine anlatacak.

Kararın ne zaman açıklanacağı konusunda ise yetkinin tamamen Anayasa Mahkemesi’ne bağlı olduğu belirtildi. Bazı hukukçular, gerekçeli kararın birkaç ay içinde açıklanabileceğini ifade etse de bazı hukukçular ise açıklamanın 2023 sonuna sarkabileceğini söyledi.