Dünya

ABD Yüksek Mahkemesi görüşecek: Trump, Colorado'da seçimlere girebilecek mi?

06 Ocak 2024 07:27

T24 Dış Haberler

ABD Yüksek Mahkemesi, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın ayaklanma başlattığı gerekçesiyle Colorado eyaletinde oy pusulasından çıkarılması kararı değerlendirecek. 

Mahkeme, cuma günü yaptığı açıklamayla itirazın değerlendirileceğini belirtirken, ABD tarihine geçecek dramatik bir anın tarihini belirlemiş oldu.

Yüksek Mahkeme, itirazı 8 Şubat'ta tartışacak. Bu tarihte Cumhuriyetçi Parti başkan adayı ön seçimleri süreci başlamış; Iowa, New Hampshire ve Nevada eyaletindeki oylamalar tamamlanmış olacak. Trump, mahkeme kararıyla Maine eyaletinde de ön seçim oy pusulasından çıkartılmıştı. Trump, Maine de de karara eyalet mahkemesinde itiraz etti. 

Colorado'daki Cumhuriyetçi Parti ön seçimi 5 Mart'ta yapılacak. Eyalet yönetimi, yurt dışındaki seçmenlere pusulalarını 20 Haziran'da yollamaya başlayacak. Ancak Trump'ın başvurusu temyizde olduğu sürece eski Başkan'ın pusuladan çıkarılması yönündeki karar ertelenecek. 

Trump karşıtı gruplar, uzun süredir, ayaklanmacıların kamu görevine gelmesini önleyen ABD Anayasası'nın 14. maddesinin 3. fıkrasının kullanılmasını ve Trump'ın 2024'te yarışa girememesini istiyordu. Bu yasa, ABD'de iç savaş zamanında eski Konfederasyon mensuplarının göreve gelmesini önlemek için çıkarılmıştı.