Dünya

ABD ve Meksika'dan çete baskısı altındaki Haiti'ye misyon gönderme teklifi

ABD’nin de birlik göndermeye hazır olup olmadığı bilinmiyor

18 Ekim 2022 15:00

ABD ve Meksika, Haiti’de çetelerin yakıt, su ve diğer temel ihtiyaçların dağıtımı üzerindeki baskısını kırmaya yardım etmek için çokuluslu bir yardım gücü göndermeyi teklif etti.

The Guardian’da yer alan habere göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi özel tourumunda teklifi sunan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, “ortak bir ülke tarafından yönetilen dikkatle belirlenmiş, BM’ye ait olmayan” bir misyon gönderilmesini önerdi.

Haiti’de ana liman ve yakıt terminalinin çeteler tarafından kapatılması, ülke genelinde açlık ve koleranın yayılmaya başlamasıyla BM Güvenlik Kurulu’nda bir özel oturum planlanmıştı.

Thomas Greenfield, gönderilecek gücün hedefinin “ihtiyaç olan yardımın ülkeye ulaşması için sahadaki güvenlik durumunu iyileştirmek” olduğunu söyledi.

BM misyonu olarak gitmeyecek teklif kapsamında ABD’nin de birlik göndermeye hazır olup olmadığı bilinmiyor.

2004'ten bu yana ülkedeki yoksulluk ve şiddetin ortadan kaldırılması için çalışmalar yürüten Rio de Janeiro merkezli sivil toplum kuruluşu Viva Rio’nun Program Koordinatörü Pedro Braum, başkent Port-au-Prince’nin yaklaşık yüzde 70’inin çetelerce kontrol edildiğini belirtti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de gazetecilere yaptığı açıklamada, Haiti'deki durumu "kabus" olarak tanımlayarak "silahlı" müdahaleye ihtiyaç olduğunu dile getirmişti.