Dünya

ABD ve Britanya, Yemen'de Husilere ait 30 hedefi vurdu

Saldırılar, İran destekli grubu Kızıldeniz'e saldıramayacak kadar zayıflatmayı hedefliyor

04 Şubat 2024 07:28

T24 Dış Haberler

ABD ve Britanya, Husileri etkisiz hale getirme çabaları kapsamında cumartesi günü Yemen'de mili gruba ait en az 30 hedefi vurdu. 

Cumartesi günü savaş gemileri ve jetler, İran destekli gruba ait hedeflere atış yaptı. Saldırı, cuma günü ABD'nin Irak ve Suriye'deki diğer İran destekli hedefleri vurmasından bir gün sonra gerçekleştirildi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, saldırıların Husilere açık bir mesaj verdiğini ve Kızıldeniz'deki gemilere saldırılarının sürmesi durumunda "sonuç yaşamaya devam edeceklerini" söyledi. 

ABD yetkilileri ve Britanya Savunma Bakanlığı'na göre 13 farklı lokasyondaki Husi hedeflerini uçak gemisi USS Dwight D Eisenhower'dean havalanan 18 jet; Britanya Typhoon FGR4 savaş uçakları; Kızıldeniz'deki ABD muhripleri USS Gravely ve USS Carney vurdu. 

Cumartesi günkü saldırıyla birlikte ABD ve Britanya; Husiler'e ait fırlatma rampalarına, radar tesislerine ve dronlarına üçüncü kez büyük bir ortak operasyon düzenlemiş oldu. Husiler, bu saldırılara rağmen geri adım atma niyetleri olduğu sinyalini vermiyor. Milis grup, İsrail Gazze'ye saldırılarını durdurana kadar Kızıldeniz'deki saldırılarını sürdüreceklerini söylemişti. 

Kasım ayından bu yana İran destekli Husiler'in bölgedeki gemilere yaptıkları saldırılar Avrupa ile Asya arasında ticareti yavaşlattı ve büyük güçleri alarma geçirdi. Yemen'in büyük bölümünü kontrol eden Husiler, Gazze'deki Filistinlilere destek için bu saldırıları yaptıklarını söylüyorlar. 

ABD, geçen hafta sonu Ürdün'deki üssünde Kataib Hizbullah saldırısında 3 ABD askerinin öldürülmesinin ardından cuma günü itibariyle karşılık olarak Suriye ve Irak'ta İran destekli milis hedeflerini vurmaya başlamıştı.