Dünya

ABD ve Britanya, Kızıldeniz saldırılarına karşılık olarak Yemen'de Husileri vurdu

Biden, Husilerin Kızıldeniz'de ticarete büyük zarar veren saldırılarının devam etmesi durumunda karşılık vermeye devam edeceklerini söyledi

12 Ocak 2024 07:33

T24 Dış Haberler

ABD ve Britanya, Kızıldeniz'de gemilere yapılan saldırıları durdurmak amacıyla Yemen'de Husi kontrolündeki bölgelere hava saldırısı düzenledi. 

ABD Başkanı Joe Biden, saldırının sabah saatlerinde ABD ve Britanya kuvvetleri tarafından Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın desteğiyle gerçekleştirildiğini söyledi. ABD ve İngiliz basınında yer alan haberlere göre saldırıda ondan fazla hedef vuruldu. 

Yaptığı açıklamada Biden, "Hava saldırıları, Husilerin Kızıldeniz'de uluslararası gemiciliğe yaptığı eşi benzeri görülmemiş saldırılara direkt bir yanıttır" dedi.

Biden: Daha fazla önlem emri vermekten kaçınmayacağım

Biden, Husi saldırılarının ABD personelini, sivil denizcileri ve Washington'ın partnerlerini tehlikeye attığını; ticarete risk oluşturduğunu ve seyir özgürlüğünü tehdit ettiğini vurguladı. 

ABD lideri, gerektiği takdirde saldırıları sürdüreceklerini ifade etti: "Gerekirse halkımızı ve uluslararası ticaret akışını korumak için daha fazla önlem emri vermekten kaçınmayacağım"

Husi kuvvetleri, Batılı savaş gemilerine "anında" karşı saldırı düzenlediklerini söylese de, ABD'li üst düzey bir askeri yetkili henüz kendilerine bir karşılık verilmediğini söyledi. 

The Guardian'ın aktardığına göre, "Henüz ABD ve diğer koalisyon üyelerine yönelik bir karşı saldırı olmadı" diyen yetkili, "Kendimizi korumaya hazırız" diye konuştu. 

ABD Merkez Komutanlığı, Yemen'i vuran uçakların görüntülerini yayımladı

Batılı hava saldırıları, Orta Doğu'da gerilimin çok yüksek olduğu bir dönemde gerçekleştirildi. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları 4. ayına girerken, Tel Aviv aynı zamanda sınırda İran destekli Lübnan Hizbullahı'yla karşılıklı ateşe devam ediyor. 

Britanya: Kendimizi koruduk

Britanya Başbakanı Rishi Sunak da ülkesinin saldırılara katılımını doğrularken, "ABD ile birlikte bu saldırılara karşı sınırlı, gerekli ve orantılı olarak kendimizi koruduk" diye konuştu. 

Basına yansıyan ilk bilgilere göre ABD Donanması, ABD Hava Kuvvetleri ve Kraliyet Hava Kuvvetleri; Yemen'de yaklaşık 12 noktayı vurdu. Saldırıda seyir füzeleri de kullanıldı. Vurulan hedeflerin Husilerin Kızıldeniz'e saldırı kabiliyetini kısıtlayacak şekilde seçildiği düşünülüyor. 

Pentagon, saldırılarda sivillerin zarar görmemesi için önlemler alındığını ifade etti. 

İran destekli Husiler, 19 Kasım'dan bu yana İsrail'in Gazze saldırısına karşılık verdiklerini belirterek Kızıldeniz'deki gemileri hedef alıyordu. 

ABD ve Britanya gibi Batılı kuvvetler, saldırıları önlemek amacıyla bölgedeki askeri varlığını artırmıştı. 

Kızıldeniz, dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 12'sini gerçekleştiren ve malların Asya ile Avrupa arasında taşınması için hayati önem taşıyan Süveyş Kanalı'nı kullanan gemilerin giriş noktası. Husi saldırıları bazı gemilerin rotasını Afrika'nın Ümit Burnu'na çevirerek sefer sürelerini ve maliyetlerini önemli ölçüde arttırdı.

TIKLAYIN | Bölgesel savaş endişesi tırmanırken ABD ve Britanya'nın Yemen'de Husileri vurmasına bölge ülkelerinden tepki

ABD Hava Kuvvetleri: 60'tan fazla hedefi vurduk 

ABD hava kuvvetleri "komuta ve kontrol düğümleri, mühimmat depoları, fırlatma sistemleri, üretim tesisleri ve hava savunma radar sistemleri dahil olmak üzere İran destekli 16 Husi militanının bulunduğu 60'tan fazla hedefi" vurduğunu açıkladı.

Hava kuvvetleri web sitesinde yayımlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Saldırılarda çeşitli tiplerde 100'den fazla hassas güdümlü mühimmat kullanılmıştır. Bu saldırılar, ABD Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanlığı uçakları ve su üstü ve su altı platformlarından fırlatılan Tomahawk Kara Taarruz Füzeleri de dahil olmak üzere bölgedeki koalisyon hava ve deniz saldırı ve destek varlıklarından oluşmuştur"

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) da ABD-Britanya ortak saldırısının Kızıldeniz'deki ortak operasyon ile hiçbir ilgisi olmadığını açıkladı. CENTCOM tarafından saldırıda kullanılan uçakların hareket ânı görüntüleri paylaşıldı. 

Husiler: Devam edeceğiz

Reuters'a konuşan Husi Sözcüsü Muhammed Abdulsalam, ABD ve Britanya'nın Yemen'e yönelik saldırının hiçbir haklı gerekçesi olmadığını söyleyerek Kızıldeniz üzerinden İsrail'e doğru giden gemileri hedef almaya devam edeceklerini açıkladı. 

5 Husi üyesi hayatını kaybetti

Husilerin Sözcüsü Yahya Seri, "ABD ve İngiltere'nin, İsrail'in Gazze'de işlediği suçların devamına verdiği destek bağlamında Yemen'e 73 saldırı gerçekleştirdiğini" ifade etti.

Saldırılarda başkent Sana, Hudeyde, Taiz, Hacce, Sada illerinin hedef alındığını belirten Seri, saldırılar sonucu Husilerden 5 kişinin öldüğünü, 6 kişinin ise yaralandığını kaydetti.

Rusya, BM Güvenlik Konseyi toplantısı talep etti

Rusya, ABD ve Britanya'nın Yemen'e yönelik askeri saldırılarını görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyi'nden acil bir toplantı talep ettiğini açıkladı.

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği'nden Reuters'e yapılan açıklamada "Rusya, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi'nin 12 Ocak'ta acil olarak toplanmasını talep etti" denildi. 

İran ve Hizbullah'tan kınama

Hizbullah saldırıya ilişkin bir açıklama yayımlayarak "Amerikan saldırganlığı, ABD'nin Gazze'de ve bölgede Siyonist düşman tarafından işlenen trajedi ve katliamların tam ortağı olduğunu bir kez daha teyit etmektedir" ifadelerini kullandı. 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanaani ise saldırıyı kınadıklarını belirterek "Bunu Yemen'in egemenliği ve toprak bütünlüğünün açık bir ihlali ve uluslararası kanun, düzenleme ve hakların ihlali olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.