Dünya

ABD, Ukrayna'ya 250 milyon dolara kadar silah ve teçhizat sağlayacak

Yardım, Savunma Bakanlığı stoklarının yabancı ülkelere hızlı bir şekilde teslim edilmesine olanak tanıyan başkanlık yetkisi kullanılarak yapıldı

28 Aralık 2023 09:20

T24 Dış Haberler

ABD, Ukrayna'ya hava savunma mühimmatı ve topçu mühimmatı da dahil olmak üzere 250 milyon dolara kadar silah ve teçhizat sağlayacağını açıkladı.

Silah paketi; Stinger uçaksavar füzeleri, ilave Himars mühimmatı, javelin ve AT-4 zırh önleyici sistemlerin yanı sıra topçu ve hafif silah mühimmatını da içeriyor. Bu, Biden yönetiminin Ağustos 2021'den bu yana Ukrayna'ya yaptığı 54'üncü askeri teçhizat ödemesi.

"Ukrayna'ya yönelik güvenlik yardımı ulusal güvenliğimiz için akıllıca bir yatırımdır"

ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Bu kabiliyetler, Ukrayna'nın kuvvetlerinin egemenliklerini ve bağımsızlıklarını savunmalarını sağlamak için en acil ihtiyaçlarını destekleyecektir. ABD'nin liderliği, halihazırda Ukrayna'yı destekleyen 50 kadar müttefik ve ortağın koalisyon çabalarının sürdürülmesi için elzemdir. Ukrayna'ya yönelik güvenlik yardımı ulusal güvenliğimiz için akıllıca bir yatırımdır"

ABD Başkanı Joe Biden'ın Aralık ayı başlarında savaşın çıkmaza girdiği endişeleri ve 61 milyar dolarlık daha büyük bir yardımın yenilenmesine yönelik artan Cumhuriyetçi muhalefetin baskısı altındaydı. Ukrayna'ya ek 200 milyon dolarlık bir askeri yardım paketi daha açıklanmıştı. 

Son yardım, Savunma Bakanlığı stoklarının yabancı ülkelere hızlı bir şekilde teslim edilmesine olanak tanıyan başkanlık yetkisi kullanılarak yapıldı. 

ABD'den Ukrayna'ya silah tedarikinin devam edip etmeyeceği belirsiz görünürken, Ukrayna Stratejik Endüstriler Bakanı Çarşamba günü yaptığı açıklamada Kiev'in 2024 yılında kendi silah üretimini arttırmak için çalıştığını söyledi.