Dünya

ABD Temyiz Mahkemesi kürtaj hapı kısıtlamalarını onayladı, Yargıtay'a itiraz planlanıyor

17 Ağustos 2023 09:55

T24 Dış Haberler

ABD'de bir temyiz mahkemesi, Çarşamba günü kürtaj hapı Mifepriston'a erişimin kısıtlanması gerektiğine karar verdi.

Karar hemen yürürlüğe girmeyecek olsa da, ABD Adalet Bakanlığı sözcüsü, Biden yönetiminin kararı ABD Yüksek Mahkemesine taşıyacağını söyledi. Geçen yıl federal sağlık kurumuna Mifepriston'a erişimin genişletmesini emreden Başkan Joe Biden kürtaj haklarını desteklediğini açıkladı. 

New Orleans merkezli 5. ABD Temyiz Mahkemesi, bir alt mahkemenin yaptığı gibi ilacın piyasadan tamamen çekilmesi gerektiği fikrinde henüz karar kılmadı. 

Dava devam ederken, kısıtlama bir ön karar olsa da, Teksas, Amarillo'daki ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı Matthew Kacsmaryk nihayetinde kararı kalıcı kılacağını söyledi.

Kararın, yakın zamanda kurulan Hipokrat Tıp İttifakı liderliğindeki dört kürtaj karşıtı grubun ve Kasım ayında dava açan dört kürtaj karşıtı doktordan kaynaklandığı açıklandı. 

FDA'nın 2000 yılında Mifepriston'u onayladığında, reşit olmayanlar tarafından kullanıldığında ilacın güvenilirliğinin yeterince dikkate alınmadığı iddia edildi. 

Hapın onaylanmasına karşı çıkan kürtaj karşıtı grupların avukatı Erin Hawley, "5. Daire haklı olarak FDA'nın işini yapmasını ve kadınlar için yasadışı posta siparişi kürtajlarına son verilmesi de dahil olmak üzere önemli korumaların geri getirilmesini istedi" dedi. 

2021'de, bizzat doktor ziyareti gerektirmek yerine ilacın teletıp tarafından yazılmasına ve postayla gönderilmesine izin veriliyordu. 

Devre Yargıcı James Ho, ilacı piyasadan tamamen çekeceğini açıkladı. Mahkeme ayrıca, 2016 yılında ilacın yedi haftadan 10 haftaya kadar kullanılmasına izin veren kararını da bozdu.