Dünya

ABD, Suudi Arabistan, BAE ve Hindistan; G20'de ortak demiryolu anlaşması imzalamayı hedefliyor

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Perşembe günü yaptığı açıklamada altyapı anlaşmasının G20'de duyurulacağını teyit edemeyeceğini söyledi

08 Eylül 2023 11:03

T24 Dış Haberler

ABD, Hindistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) liderlerinin, bu hafta sonu Yeni Delhi'de yapılacak G20 Zirvesi'nde bir demiryolu projesini imzalamayı planladıkları açıklandı. 

Times of Israel'in bir diplomata dayandırdığı habere göre, eğer anlaşma gerçekleşirse, Hindistan ve Suudi Arabistan arasında gemi transiti, ardından Suudi Arabistan ve BAE üzerinden tren, muhtemelen Ürdün, ardından Türkiye'ye gemi transiti ve oradan da trenle ilerleme mümkün olacak. 

G20'de duyurulmayabilir

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Perşembe günü yaptığı açıklamada altyapı anlaşmasının G20'de duyurulacağını teyit edemeyeceğini söyledi. 

Air Force One uçağında Biden'a eşlik eden gazetecilere verdiği demeçte "Hindistan'dan Orta Doğu üzerinden Avrupa'ya bağlantının son derece önemli olduğuna ve ilgili tüm ülkelere stratejik faydaların yanı sıra önemli sayıda ekonomik fayda sağlayacağına inanıyoruz" dedi.

Biden, Çin'den daha iyi bir ortak olduğunu göstermeye çalışıyor

Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar Axios haber sitesine, böyle bir normalleşme anlaşmasına varılması halinde İsrail'in, ilk kez ABD, İsrail, BAE ve Hindistan'dan oluşan I2U2 forumunun bir toplantısında öngörülen ortak demiryolu projesine dahil edilebileceğini söyledi.

BAE ile Hindistan arasındaki ekonomik bağlar zaten güçlü. Hindistan, BAE mallarının en büyük ithalatçısı ve BAE de Hindistan'ın üçüncü büyük ticaret ortağı. BAE şirketleri geçen yıl Körfez ülkesinin gıda güvenliğini desteklemek amacıyla Hindistan-BAE Gıda Koridoru'nu oluşturmak için milyarlarca dolar yatırım yaptı.

Biden G20'yi kullanarak katılımcı ülkelere ABD ve müttefiklerinin Çin'den daha iyi ekonomik ve güvenlik ortakları olduğunu göstermeyi amaçlıyor. Altyapı projesi de Washington'un ülkeleri Çin'in etkisinden uzaklaştırmak için geliştirdiği çeşitli girişimlerden biri. Çin, Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında bölge genelinde büyük altyapı projeleri geliştiriyor. I2U2 forumu ve potansiyel ortak demiryolu projesi ABD'nin buna verdiği yanıtın bir parçası.