Dünya

ABD Senatosu; Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a toplam 95 milyar dolarlık yardım paketini onayladı

Ancak yasanın Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi'ndeki akıbetine ilişkin şüpheler artıyor

13 Şubat 2024 12:10

T24 Dış Haberler

Demokratların liderliğindeki ABD Senatosu Salı günü Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a yardım içeren 95 milyar dolarlık bir yasa tasarısını kabul etti ve tasarıyı Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi'ne gönderdi.

Ancak yasanın Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi'ndeki akıbetine ilişkin şüpheler artıyor.

Demokrat Başkan Joe Biden'ın yasayı imzalayabilmesi için Kongre'nin her iki kanadının da yasayı onaylaması gerekiyor. Cumhuriyetçi Meclis Başkanı Mike Johnson'ın ABD-Meksika sınırındaki rekor göçmen akınını durdurmaya yönelik muhafazakar hükümler içermediği gerekçesiyle eleştirdiği tasarının Temsilciler Meclisi'nde de kabul edilmesi zor görünüyor.

Johnson Pazartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada "Senato'dan tek bir sınır politikası değişikliği gelmediği için Meclis bu önemli konularda kendi iradesiyle çalışmaya devam etmek zorunda kalacak" dedi.

"Amerika, Senato'nun statükosundan daha iyisini hak ediyor" diyen Johnson, geçmişte Meclis'in mevzuatı ayrı tasarılara bölebileceğini öne sürmüştü.

Tasarı Ukrayna için 61 milyar dolar, İsrail için 14 milyar dolar ve Tayvan dahil Hint-Pasifik'teki ortakları desteklemek ve Çin'in saldırganlığını caydırmak için 4.83 milyar dolar içeriyor. Cumhuriyetçiler aylardır dış yardım tasarısının sınır kısıtlamalarını da içermesini talep ediyor.