Dünya

ABD Senato lideri, İsrail'in Netanyahu'yu değiştirmek için seçime gitmesi gerektiğini söyledi

Schumer'ın açıklamalarına hem İsrail hem de Washington'dan tepkiler geldi

15 Mart 2024 07:29

T24 Dış Haberler

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri ve Joe Biden'ın en yakın müttefiklerinden Chuch Schumer, Binyamin Netanyahu'nun Gazze saldırılarına Washington'dan şu ana kadar gelen en sert tepkilerden birini göstererek İsrail'de genel seçim gidilmesi için çağrıda bulundu.

Aynı zamanda ABD'deki en yüksek rütbeli Yahudi vatandaş olan Schumer, perşembe günü İsrail, Ukrayna ve Tayvan için askeri yardım paketini geçirmeye çalışırken, Netanyahu'ya karşı tutum değiştirdi. Biden, bu üç ülkenin ABD'nin en büyük ulusal güvenlik öncelikleri olduğunu söylemişti.

Senato'da yaptığı konuşmada Schumer, Netanyahu ile çok uzun süreli bir ilişkisi olduğunu, "ancak artık kendisinin İsrail'in çıkarları yerine kendi siyasi kariyerini korumaya çalıştığını" ifade etti. 

Netanyahu hükümetindeki aşırı sağcı yetkili varlığına dikkat çeken Schumer, "Netanyahu, Gazze'deki sivil can kaybına tahammül göstermeye çok açık, bu da dünya genelinde İsrail'e desteği en düşük seviyelere indiriyor. İsrail, izole edilirse hayatta kalamaz" dedi. 

Schumer, bu doğrultuda İsrail'de tekrar genel seçime gidilmesi gerektiği yönünde görüş sundu. Senato lideri, "Netanyahu koalisyonu, 7 Ekim'den sonra İsrail'in ihtiyaçlarına uymuyor. Dünya o tarihten bu yana radikal şekilde değişti. Ama o tarihten beri İsrail halkının önü, yönetim vizyonu geçmişte takılıp kalmış bir hükümet tarafından tıkanıyor" diye konuştu.

İsrail ve Washington'dan tepkiler

Netanyahu'nun partisi Likud, Başbakan'a kamuoyu desteğinin yüksek olduğunu iddia etti ve "İsrail'in bir muz cumhuriyeti olmadığını" söyledi. 

Partinin açıklamasında, "Schumer'in sözlerinin aksine İsrail'de kamuoyu, Hamas'a karşı kesin galibiyeti destekliyor, Filistinli bir terörist devlet kurulması için yapılan uluslararası baskıları reddediyor ve Gazze'ye Filistin Otoritesi'nin dönmesine karşı çıkıyor" denildi. 

İsrail'in iktidar partisi, "Senatör Schumer'in İsrail'in seçilmiş hükümetini baltalaması değil, ona saygı göstermesi bekleniyor. Bu her zaman böyle, hele ki savaş döneminde" ifadelerini kullandı. 

Cumhuriyetçi Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell da benzer tonda bir açıklama yaptı. McConnell, "İsrail, ABD'nin bir kolonisi değil, liderleri Washington'da iktidarda olan partinin keyfine göre hareket etmiyor. İktidarda kimin olacağına sadece İsrail halkı karar vermeli" dedi. 

Schumer'den kısa süre sonra Senato'da söz alan McConnell, "Ya onların kararlarına saygı duyarız, ya da demokrasiye saygısızlık yaparız" dedi. 

Senato'dan geçen yardım paketinin oylanmasını engelleyen Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin Başkanı Mike Johnson da Schumer'in sözlerinin "fazlasıyla uygunsuz" olduğunu söyledi ve kendisini "İsrail siyasetinde bölücü bir rol oynamakla" suçladı.

Schumer çıkışı, ABD Başkanı Biden ile Netanyahu'nun arasının açılmaya başlandığının gözlendiği; Beyaz Saray'ın Gazze'deki sivil kayıplarla ilgili endişelerinin arttığı bir dönemde geldi. 

Schumer, İsrail'in Kapitol'deki önemli müttefiklerinden biriydi ve 7 Ekim saldırılarından sonra İsrail'i ziyaret etmişti. Senato liderinin çıkışı, özellikle Demokrat Partili yöneticilerde Gazze'deki savaşa bakıştaki değişimi gösteriyor.