Dünya

ABD'nin İsrail Büyükelçisi'nden Mescid-i Aksa açıklaması: Statükoya zarar verilmesine karşıyız

Ankara, İsrail'in aşırı sağcı yeni bakanı Itamar Ben-Gvir'in, Mescid-i Aksa'ya gitmesini, "baskın" diye nitelendirdi

03 Ocak 2023 16:56

İsrail'in aşırı sağcı yeni bakanı Itamar Beb-Gvir'in göreve geldikten sonra ilk kez Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya gitmesinin ardından açıklama yapan ABD’nin İsrail Büyükelçisi Tom Nides, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Mescid-i Aksa'daki statükoya zarar verilmesine karşı olduğunu söyledi.

Nides, İsrail haber sitesi Walla'ya yaptığı açıklamada, İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in bu sabah işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya gitmesi hakkında konuştu.

Nides, "Biden yönetiminin Mescid-i Aksa'daki statükoya zarar verilmesine karşı olduğunu" belirterek, "Açık konuşalım, statükoyu korumak istiyoruz ve bunu engelleyen uygulamalar kabul edilemez. İsrail hükümetiyle bu konudaki görüşmelerimizde çok nettik" ifadelerini kullandı.

Ben-Gvir, bu sabah İsrail polisinin yoğun koruması altında Mescid-i Aksa'ya giderek Harem-i Şerif'e girmişti.

Aşırı sağcı Yahudi Gücü Partisi lideri Ben-Gvir, 5 yıl sonra Mescid-i Aksa'ya giren görevdeki ilk İsrailli bakan oldu.

Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış anlaşmasına göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığı'na bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor. ​​​​​​​

(AA)

Ankara'dan kınama 

Dışişleri Bakanlığı'ndan yaptığı açıklamada, "İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in İsrail polisinin koruması altında Mescid-i Aksa’ya yönelik gerçekleştirdiği provokatif eylemi endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz" denildi.

Açıklamada, "İsrail’i Kudüs’teki dini mekanların statüsünü ve kudsiyetini ihlal edecek ve bölgede gerginliğin tırmanmasına neden olacak bu tür provokasyonların engellenmesi için sorumlulukla hareket etmeye davet ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.  

Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri de İsrailli bakanın Mescid-i Aksa'ya gitmesini kınadı.