Dünya

ABD'nin Ay'a gönderdiği uzay aracı Odysseus'un görevi, yan yattığı için kısa kesilecek

27 Şubat 2024 07:32

T24 Dış Haberler

Amerikan şirketi Intuitive Machines, uçuş kontrol mühendislerinin 5 gün önce Ay'a yan iniş yapan Odysseus ile bugün teması kaybetmeyi beklediğini bildirdi.

Uzay aracı, bu vesileyle görevini erken sonlandırmış olacak. Intuitive Machines ve en büyük müşterisi NASA, Odysseus'un Ay'da 7 ila 10 gün arası faaliyet göstereceğine inanıyordu. Odysseus'un kısalan hayatı nedeniyle ne kadar bilimsel veri kaybedileceği bilinmiyor. 

Şirket görevin erken sona ereceğini açıklarken, perşembe günü lazer güdümlü mesafe bulucularının uçuş sırasında arızalanmasında bazı testlerde kolaya kaçılması ve insan hatalarının da rol oynadığı ortaya çıktı. 

The Guardian'ın aktardığına göre bir Intuitive Machines yetkilisi, zaman ve para kazanmak için lazer sistemlerinin fırlatmadan önce test edilmediğini ifade etti.  

Şirketin navigasyon sistemleri direktörü Mike Hansen, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Denemek ve ateşlemek için kesinlikle yapabileceğimiz şeyler vardı. Şirket olarak biz bu riski farkındaydık ve almayı kabullendik" dedi.

Cuma günü Intuitive Machines, mühendisler 15 Şubat'taki fırlatmadan önce lazerlerin güvenlik kilidini açmadığı için uçuş sırasında kullanılamadıklarını kabul etti.