Dünya

ABD'li yetkili: Washington'ın İsrail'e silah satışını durdurma kararı, 4 Nisan'daki telefon görüşmesiyle doğrudan bağlantılı

Biden ve İsrail Başbakanı Netanyahu, World Central Kitchen (WCK) çalışanı 7 yardım görevlisinin İsrail hava saldırısında öldürülmesinden kısa bir süre sonra 4 Nisan'da bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti

10 Mayıs 2024 09:38

T24 Dış Haberler

ABD'nin İsrail'e yönelik bazı askerî yardımları durdurma kararının ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nın bir ay önce yaptıkları bir telefon görüşmesiyle doğrudan bağlantılı olduğu iddia edildi. 

ABD Başkanı Biden ve İsrail Başbakanı Netanyahu, World Central Kitchen (WCK) çalışanı 7 yardım görevlisinin İsrail hava saldırısında öldürülmesinden kısa bir süre sonra 4 Nisan'da bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Biden, o telefon konuşmasında sivillerin ve yardım görevlilerinin korunması gerektiğini aksi takdirde ABD politikasının değişeceğini söylemişti. 

Reuters'a konuşan ABD'li yetkili, iki lider arasındaki pek çok zorlu görüşme arasında 4 Nisan'daki görüşmenin çok önemli olduğunu söyledi. O zamana kadar Biden, giderek gerginleşen konuşmalara rağmen yardımı geri çekme tehdidinde bulunmamıştı.

Beyaz Saray geçen hafta ültimatom üzerine harekete geçti. ABD, İsrail'in Refah'ta yavaş ilerleyen saldırısından duyduğu endişe nedeniyle binlerce ağır bombanın sevkiyatını durdurdu ve Washington, İsrail'in sivilleri güvence altına alınmadığı operasyona karşı çıktı. 

Biden, Çarşamba gecesi yaptığı açıklamada "Gazze'de siviller bu bombalar ve nüfus merkezlerini hedef alan diğer yöntemlerin bir sonucu olarak öldürüldü" diyerek silahların durdurulmasıyla ilgili ilk kez konuştu.

Savunma Bakanı Lloyd Austin, Çarşamba günü gazetecilere daha fazla silahın alıkonulabileceğini öne sürdü.

İkinci bir ABD'li yetkili, yönetimin silahların durdurulmasını gizli tutmayı amaçladığını ancak İsraillilerin haberi sızdırmasının ardından konuştuklarını söyledi.

Biden'ın silah satışını durdurması, en güvenilir müttefiki arasındaki gergin ilişkilerde bir dönüm noktası.

CIA'de 30 yıl çalışmış olan ve şu anda Brookings Enstitüsü'nde Orta Doğu uzmanı olarak görev yapan Bruce Riedel, "Bu İsrail'e tüm saldırı amaçlı silah satışlarının durdurulması anlamına gelmiyor, ancak ABD'nin Refah operasyonunu gerçekten istemediği yönündeki baskıyı arttırıyor" dedi.