Gündem

ABD'li kimya profesörü mükemmel demleme için "çaya tuz atılmalı" dedi, İlber Ortaylı yanıt verdi: Çayı nasıl içeceğimizi Amerikalılardan öğrenecek değiliz

Ortaylı, şekerli çayın zararlı olduğunu söyledi

27 Ocak 2024 10:35

ABD’li bir kimya profesörünün çayın içine bir tutam tuz atılması gerektiğine ilişkin açıklaması İngiltere'nin en çok tartışılan konusu oldu. ABD’li Kimya Profesörü Michelle Francl, mükemmel çay için tuz atılmasını önerdi ve tartışma başladı. Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Amerika’dan çayın nasıl içileceğini öğrenecek değiliz. Amerikalılar çay bilmez, kahve bilmez. Kimya profesörü de olsa fark etmez" diye konuştu.

ABD’li Kimya Profesörü Michelle Francl, "Demlenmiş Çayın Kimyası" adlı kitabının tanıtımı için yaptığı basın açıklamalarında "mükemmel demleme" için çaya tuz atılmasını önerdi.

Açıklama çay tüketimiyle ünlü İngiltere’de en çok tartışılan konular arasında yer aldı. Francl’ın açıklaması, "Bir ABD’li profesörün çayın nasıl yapılacağına yönelik İngilizlere ders vermesi" niteliğinde yorumlara sebep oldu.

Tartışmayı değerlendiren tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ise Amerikalıların çay ve kahveyi bilmediğini belirterek, "Kimya profesörü de olsa fark etmez. Çay keyif gıdasıdır. Ben de severim ve şeker bile atmadan içerim. Tuzlu çay vardır, eskiden beri yapanlar var. Ama şekerli çay kadar zararlıdır. İngilizler çay işini bilir. İngilizlerle çay konuşacak en son kişiler Amerikalılardır."