Dünya

ABD'li çiftçi, laboratuvar ortamında genetiği değiştirilmiş yasa dışı "dev koyun" üretmekle suçlanıyor

17 Mart 2024 12:13

T24 Dış Haberler

ABD'nin Montana eyaletinde, 80 yaşındaki Arthur Schubarth isimli çiftçi, kârlı satış için koyunları melezleştirmeye yönelik yasa dışı koyun üretimi suçlamalarını kabul etti. 

Mahkeme belgelerine göre çiftçi, Orta Asya ve ABD'deki avcılar tarafından öldürülen yaban koyunlarından alınan doku ve testisleri, Teksas'taki özel av koruma alanlarına satılacak "dev" melez koyun yetiştirmek için yasa dışı olarak kullandı.

Her bir suçlamanın cezası beş yıl hapis ve 250 bin dolar para cezası olarak açıklandı. 

Mahkeme belgelerine göre, Schubarth, Kırgızistan'da dünyanın en büyük hayvan türüne (Marco Polo argali koyunu) ait bir yabani koyunu öldüren bir avcıdan elde edilen biyolojik dokuyu kullanarak, hayvanın klonlanmış embriyolarını bir laboratuvardan temin etti.

Belgeler, embriyoların daha sonra bir koyuna nakledildiğini ve Schubert'in "Montana Dağ Kralı" adını verdiği saf Marco Polo argali koyununun elde edildiğini ortaya çıkardı. Belgelere göre, Montana Mountain King'in spermi, daha büyük ve daha değerli bir koyun türü oluşturmak için diğer koyunları yapay olarak hamile bırakmak için kullanıldı. 

Yetkililere göre erkek argali koyunları 136 kiloyu aşabiliyor ve boynuzları 1,5 metreye kadar ulaşabiliyor, bu da onları bazı avcılar arasında değerli kılıyor. Uluslararası sözleşme kapsamında tehdit altındaki türler olarak korunmaktadırlar ve yerli koyunları hastalıklardan ve melezleşmeden korumak için Montana'ya ithal edilmeleri yasaklanmıştır. 

Belgeler, mahkeme belgelerinde adı geçmeyen bir kişinin, yasaklı koyun türünden 74 koyunu Minnesota'dan Schubarth'ın çiftliğine, Montana Mountain King'in spermiyle yapay olarak döllenmek üzere gönderdiğini gösterdi. Orta Asya koyununun genetiğinin yalnızca bir kısmını taşıyan yavruların daha düşük miktarlarda satıldığı belirtildi. 

Schubarth'ın cezasının 11 Temmuz'da ABD bölge yargıcı Brian Morris'in huzurunda verilmesinin planlandığı açıklandı.