Dünya

ABD'li basketbolcu Rusya'da tutuklandıktan bir gün sonra Moskova, "suçlu takasını konuşmaya hazır olduğunu" söyledi

05 Ağustos 2022 11:34

T24 Dış Haberler

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'li basketbol yıldızı Brittney Griner'ın Rusya'da 9 yıl hapis cezasına çarptırılmasından bir gün sonra Moskova'nın Washington'la "suçlu takası hakkında konuşmaya hazır olduğunu" söyledi. 

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği toplantısı için gerçekleştirdiği Kamboçya ziyareti sırasında bir basın toplantısı düzenleyen Lavrov, "Suçlu takası konusunu konuşmaya hazırız. Ancak bunu sadece başkanlar Putin ve Biden tarafından belirlenen iletişim kanalı çerçevesinde yaparız" dedi. Lavrov, "İki başkan tarafından kurulmuş özel bir kanal var; yapılan açıklamalara rağmen hala fonksiyonel" dedi.

"Eğer ABD'liler yine kamu diplomasisi yapmayı tercih ederlerse ve sert açıklamalar yaparlarsa bu onların problemi" diyen Lavrov, Washington'ın "sakin ve profesyonel" şekilde çalışamadığını iddia etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Kamboçya'da cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Griner'ı da içeren bir suçlu takasının devlet başkanları seviyesinde görüşülmesi teklifini kabul edeceklerini belirtti. 

Griner'ın tutuklanmasının Moskova'nın hukuki cezaları kendi çıkarları için kullanmasının bir örneği olduğunu belirten Blinken, "Bireylerin siyasi piyonlar olarak kullanılmasına" tepki gösterdi. 

Rusya’da gözaltına alınan ABD’li kadın basketbolcu Brittney Griner, uyuşturucu madde bulundurmaktan ve Rusya'ya uyuşturucu madde içeren elektronik sigara kartuşları getirmekten dün suçlu bulmasının ardından 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı.