Dünya

ABD'li basketbol yıldızı Griner, 9 yıllık hapis cezası için Rusya'da ceza kolonisine gönderildi

18 Kasım 2022 08:56

T24 Dış Haberler

Rusya'da uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla hüküm giyen ABD’li kadın basketbolcu Brittney Griner'ın ıssız bir bölgedeki ceza kolonisinde cezasını çekmeye başladığı ifade edildi. 

Şubat ayında Moskova'da havalimanında tutuklanan Griner, e-sigara kartuşlarında esrar yağı taşıdığı gerekçesiyle ağustos ayında 9 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Avukatlar Maria Blagovolina ve Aleksandır Boykov, "Brittney cezasını IK-2 Mordovia'da çekmeye başladı" dedi.

Avukatlar yaptıkları açıklamada, "Kendisini bu hafta ziyaret ettik. Brittney, o şartlarda herhangi birinin olabileceği kadar iyi durumda. Yeni ortama alışırken güçlü kalmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Griner'ın hapis cezasına çaptırılması, Moskova ve Washington arasındaki gerilim Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sebebiyle Soğuk Savaş sonrası dönemin en kötü seviyesindeyken kriz başlıkları listesinin üst sıralarında yer alan bir konu haline geldi. 

ABD Başkanı Joe Biden, geçen hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Griner'ın özgür kalması konusunda "daha ciddi" müzakere yapacağını umduğunu söyledi. Biden, "Benim niyetim onu eve getirmek. Şu ana kadar birkaç müzakere yaptık" demişti. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns'un Rus mevkidaşı Sergey Narişkin ile Ankara’da gerçekleştirdiği görüşmede Rusya'da tutuklu bulunan ABD vatandaşlarının durumunu gündeme getirdiği belirtilmişti.

IK-2 ceza kolonisi sert iklimiyle bilinen Mordovia'nın Yavas kasabasında bulunuyor. 

Rusya'da ceza kolonisinde şartların cezaevlerinden çok daha kötü olduğu biliniyor. Çeşitli insan hakları gruplarının raporlarında sık sık ceza kolonilerinde işkence uygulamalarının görüldüğü bildiriliyor.