Gündem

Mağarada rahatsızlanan ABD'li araştırmacıyı, 8 ülkeden 190 kişilik ekip çıkaracak

Fotoğraf: BBC

09 Eylül 2023 21:06

Geçen Cumartesi Morca Mağarası'nda mahsur kalan ABD'li bilim insan Mark Dickey'yi kurtarmak için 8 ülkeden 190 kişilik ekip çalışacak. 

Mersin'in Anamur ilçesi Sugözü Mahallesi'ndeki Morca Mağarası'nda rahatsızlanıp, bulunduğu yerde müdahale edilen ve 5 gündür sağlık kontrolü süren ABD'li bilim insanı 40 yaşındaki Mark Dickey'in kurtarılması için çalışmalar sürüyor.

Türkiye Mağaracılık Federasyonu, sporcunun 1.120 metre derinlikte mahsur kalması nedeniyle operasyonun "karmaşık" olduğunu açıklamıştı. 

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da mağara girişine gelerek yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

TIKLAYIN  - Türkiye'de mağarada mahsur kalan Amerikalı mağaracıyı kurtarmak için 'en kapsamlı' operasyonlardan biri yapılıyor

DHA'da yer alan habere göre, Vali Pehlivan, mağara girişinde yaptığı açıklamada, “3 Eylül tarihi itibariyle burada bir mağaracılık faaliyeti gerçekleştirmek üzere 15 kişilik Türk ve yabancı kişilerden oluşan bir ekip gelmişti. Mark Dickey’in mağarada rahatsızlandığını öğrenir öğrenmez İçişleri Bakanlığı, AFAD ve Mersin Valiliğimiz koordinasyonunda hemen arama- kurtarma çalışmalarıyla ilgili çalışmalara başladık. Hem mağara dışında bir kamp kuruldu hem de mağara içinde rahatsızlanan Amerikan vatandaşının bulunduğu noktada bir kamp kuruldu ve sağlık ekipleri ve doktorlar intikal ettirildi" dedi.

Tahliye işlemi aşamalı yapılacak

Pehlivan, "Yapılan müdahalelerde durumunun giderek daha iyiye gittiği ve dün itibariyle de stabil hale geldiği, gün geçtikçe iyileştiği yönünde içerideki ekiplerden bilgi aldık. 8 ülkeden toplam 190 olmakla birlikte 153’ü arama- kurtarma konusunda uzman kişiler. Tahliye için gerekli sistemlerimizi kurduk. Aşamalı olarak tahliye işlemini yapacağız. Tahliye işlemi zaman alacak. Çünkü Morca Mağarası dünyanın en derin mağaralarından birisi olarak kabul ediliyor. 1000 metrenin üstünde bir derinliğe sahip. Dolayısıyla ara istasyonlar oluşturulacak ve oralarda kamplar oluşturuldu. Şu anda 3 ana kamp, 7 aşamada bize verilen bilgilere göre bu tahliye sürecinde gerçekleştirilecek" diye konuştu.