Dünya

ABD istihbaratı: Rusya, bu sene Ukrayna'da ciddi bir ilerleme kaydedemeyecek

09 Mart 2023 14:35

T24 Dış Haberler

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, Rusya'nın bu sene yaptığı kayıpları telafi edemeyip Ukrayna'da ilerleme kaydedebileceğini düşünmediklerini, ancak zamanın hala Vladimir Putin lehine aktığını belirtti. 

Haines, Senato'ya yaptığı sunumda Ukrayna'nın da kaybettiği toprakları bu sene geri alıp alamayacağı ile ilgili kesin bir değerlendirme sunmadı. Haines, bunun Ukrayna'nın Rusya'ya direnişi sırasında kaç asker ve ekipman kaybedeceğine bağlı olduğunu söyledi.

Mevcut olarak iki ülkenin de sahada askeri bir avantajı olmadığını vurgulayan Haines, Rusya'nın uzun süredir kuşatmaya çalıştığı Ukrayna şehri Bakmut'un yakında düşebileceğini ifade etti. Haines, Bakmut'un "çok stratejik bir hedef olmadığını" kaydetti. 

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü, Rus ordusunun, "personel ve cephane kıtlığı yaşadığını, ordunun üst kademesinin beceriksiz olduğunu" iddia etti. 

Haines, "Putin, yüksek ihtimalle ordusunun yapabileceklerinin sınırının farkında ve şu anda ufak hedeflere odaklanıyor gibi duruyor" dedi.