Dünya

ABD, İsrail'in Batı Şeria'daki ve Doğu Kudüs'teki işgalini savundu; Pekin'in bilgisayar korsanlığı girişimleri sızdı; Navalni'nin ölümünün yankıları sürüyor | Dünya Basınında Bugün

22 Şubat 2024 09:29

T24 Dış Haberler

Gazze'nin kuzeyindeki yeni çatışmalar ve kamu düzeninin giderek bozulması, bölgenin bazı kesimlerinde kıtlığı önlemeye yönelik insani yardım çabalarını zora sokuyor. Amerika Birleşik Devletleri, Çarşamba günü Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'in "çok gerçek güvenlik ihtiyaçları" ile karşı karşıya olduğunu savunarak İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te on yıllardır süren işgalini savundu. Çin devletine bağlı bir bilgisayar korsanlığı grubundan sızdırılan bir dizi belge, Pekin'in istihbarat ve askeri gruplarının yabancı hükümetlere, şirketlere ve altyapılara karşı büyük ölçekli, sistematik siber saldırılar gerçekleştirdiğini ve bilgisayar korsanlarının Microsoft, Apple ve Google gibi şirketlerin ABD yazılımlarındaki güvenlik açıklarından yararlandığını gösteriyor. İran'ın Rusya'ya çok sayıda güçlü karadan karaya balistik füze sağlayarak ABD'nin yaptırım uyguladığı iki ülke arasındaki askeri işbirliğini derinleştirdiği bildirildi. Birleşik Krallık çarşamba günü, Rus muhalif Aleksey Navalni'nin geçen hafta öldüğü ceza kolonisinden sorumlu altı Rus cezaevi yetkilisine yaptırım uygulayacağını açıkladı.

22 Şubat 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Gazze'de şiddet yardım çabalarını engellerken kıtlık korkusu

Gazze'nin kuzeyindeki yeni çatışmalar ve kamu düzeninin giderek bozulması, bölgenin bazı kesimlerinde kıtlığı önlemeye yönelik insani yardım çabalarını zora sokuyor. 

Birleşmiş Milletler'in yedi gün boyunca Gazze'nin kuzeyine 10 konvoy gıda yardımı ulaştırma çabası, kamyonların kalabalıklar tarafından yağmalanması, bir şoförün dövülmesi ve kaotik sahnelerin ortasında silah seslerinin duyulmasının ardından bu hafta askıya alındı.


The New York Times | ABD, BM'nin en üst düzey mahkemesinde İsrail'in işgalini savundu

Amerika Birleşik Devletleri, Çarşamba günü Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'in "çok gerçek güvenlik ihtiyaçları" ile karşı karşıya olduğunu savunarak İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te on yıllardır süren işgalini savundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı hukuk müşaviri Richard C. Visek, 15 yargıçtan oluşan heyeti İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarından derhal çekilmesi çağrısında bulunmamaya davet etti.


The Washington Post | Çinli firmadan sızan dosyalar, geniş çaplı uluslararası bilgisayar korsanlığı girişimlerini gösteriyor

Çin devletine bağlı bir bilgisayar korsanlığı grubundan sızdırılan bir dizi belge, Pekin'in istihbarat ve askeri gruplarının yabancı hükümetlere, şirketlere ve altyapılara karşı büyük ölçekli, sistematik siber saldırılar gerçekleştirdiğini ve bilgisayar korsanlarının Microsoft, Apple ve Google gibi şirketlerin ABD yazılımlarındaki güvenlik açıklarından yararlandığını gösteriyor.


Al Arabiya | "İran Rusya'ya yüzlerce balistik füze gönderiyor" iddiası

İran'ın Rusya'ya çok sayıda güçlü karadan karaya balistik füze sağlayarak ABD'nin yaptırım uyguladığı iki ülke arasındaki askeri işbirliğini derinleştirdiği bildirildi. 

Ukrayna Hava Kuvvetleri Sözcüsü, İran'ın Rusya'ya yüzlerce balistik füze tedarik ettiğine dair resmi bir bilgi olmadığını söyledi. Sözcü, "Şu ana kadar resmi kaynaklarımızda füzelerin, özellikle de bu kadar büyük sayıda füzenin teslim alındığına dair bir bilgi yok" dedi.


Moscow Times | Britanya, Navalni'nin öldüğü cezaevindeki Rus yetkililere yaptırım uyguladı

Birleşik Krallık çarşamba günü, Rus muhalif Aleksey Navalni'nin geçen hafta öldüğü ceza kolonisinden sorumlu altı Rus cezaevi yetkilisine yaptırım uygulayacağını açıkladı.

Yamal-Nenets özerk bölgesindeki IK-3 cezaevi kolonisinin başındaki Albay Vadim Kalinin ve beş yardımcısına seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması kararı alındı.

Britanya, cuma günü Navalny'nin ölümüne tepki olarak yaptırım uygulayan ilk ülke oldu.