Dünya Basınında Bugün

ABD, İran bağlantılı hedefleri vuracak; Biden'dan Yahudi yerleşimcilere yaptırım kararı; Karadeniz'de operasyon | Dünya Basınında Bugün

02 Şubat 2024 09:52

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden, Batı Şeria'da Filistinlilere karşı şiddet uygulayan aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilere kapsamlı finansal ve seyahat yaptırımları öngören bir başkanlık kararnamesini imzaladı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, pazar günü Ürdün'de üç ABD askerinin öldürüldüğü üs saldırısına karşılık olarak İran destekli milislerin vurulmasını emrettiklerini belirtti. Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın muhalefetini düşürmesiyle Avrupa Birliği liderleri, Ukrayna'ya 50 milyar Euro'luk bir destek paketi yollamayı kabul etti. Ukrayna kuvvetleri, Rusya'nın 2014'te yasa dışı şekilde ilhak ettiği Kırım yakınlarında düzenledikleri sofistike bir gece saldırısı ile Rus Ivanovets savaş gemisini batırdıklarını ifade etti. 

2 Şubat 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | ABD, üs saldırısının intikamı için İran destekli milislerin hedef alınmasını emretti

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, pazar günü Ürdün'de üç ABD askerinin öldürüldüğü üs saldırısına karşılık olarak İran destekli milislerin vurulmasını emrettiklerini belirtti. Saldırıda kullanılan tüm dronların İran çıkışlı olduğunu belirten Austin, Suriye ve potansiyel olarak Irak'taki hedefleri vuracaklarını ifade etti. Austin saldırının ne zaman gerçekleşeceğini söylemezken, "bir günden uzun süreceğini" belirtti.


New York Times | Biden, saldırılarla bağlantılı İsrailli yerleşimcilerle bağları koparttı

ABD Başkanı Joe Biden, Batı Şeria'da Filistinlilere karşı şiddet uygulayan aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilere kapsamlı finansal ve seyahat yaptırımları öngören bir başkanlık kararnamesini imzaladı. New York Times, bunun seçimler yaklaşırken Biden'ın öfkeli Arap-Amerikan seçmenler için attığı bir adım olduğunu belirtti.

Yaptırım listesine dahil edilenler Amerikan finans sistemi içinde işlem yapamayacak, bu ülkeye vize alamayacak, varsa ABD'deki varlıkları dondurulacak ve Amerikan vatandaşlarının bu kişilerle iş yapması yasaklanacak.


The Washington Post | AB, Kiev'e milyarlık yardım gönderecek

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın muhalefetini düşürmesiyle Avrupa Birliği liderleri, Ukrayna'ya 50 milyar Euro'luk bir destek paketi yollamayı kabul etti. Gazete, kararın Orban'la Ukrayna'daki savaş gibi önemli konularda anlaşmakta zorlanan AB liderleri için bir zafer olarak görüleceğini ifade etti. 

The Washington Post, AB'nin kararının "ABD'nin yardımlarının devam edip etmeyeceği belirsizliğini korurken" geldiğine dikkati çekti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, "AB'nin Ukrayna'ya devam eden finansal desteği uzun vadede ekonomik ve finansal istikrarın sağlanmasına katkı sağlayacaktır. Bu, yapılan askeri yardımdan veya Rusya'ya uygulanan yaptırımlardan daha az önemli değildir" dedi.


Greek City Times | Yunanistan ve Türkiye, Ege Denizi'nde insan kaçakçılarını durdurmak için ortak devriye başlatıyor

Türkiye ve Yunanistan'ın Ege Denizi'nde insan kaçakçılığını durdurmak için işbirliğini yoğunlaştırmaya karar verdi. İki ülke arasında Ege'de ortak devriye yapılması gündeme geldi.

Yunanistan Denizcilik ve Ada Politikaları Bakanı Christos Stylianides, 19 Ocak'ta Türkiye'yi ziyaret etti ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile görüştü. Ta Nea'nın aktardığına göre devam eden temaslar sonucunda Türk ve Yunan sahil güvenliği servisleri, insan kaçakçılığını önlemek için devriyeleri sırasında iletişimde kalma kararı aldı. 

Sosyalist PASOK partisine yakınlığıyla bilinen Ta Nea gazetesine konuşan kaynaklar, bu kararla Türkiye ve Yunanistan'ın denizde "paralel" faaliyetlerden "ortak" faaliyetlere doğru ilerlemeye başladığını söyledi. 

Aynı kaynaklar, ortak devriyelerin başlayabilmesi için önce Türkiye'nin insan kaçakçılığı çetelerini çökertmek için bilgi paylaşımında bulunması gerektiğini ifade etti. 

Kaynaklar, Türk polisinin Yunan istihbaratının sağladığı bilgiler sayesinde İstanbul ve İzmir'de bazı insan kaçakçısı çeteleri tespit ettiğini ve dağıttığını ifade etti.


Moscow Times | Ukrayna: İlhak edilmiş Kırım yakınlarında Rus füze gemisi yok edildi

Ukrayna kuvvetleri, Rusya'nın 2014'te yasa dışı şekilde ilhak ettiği Kırım yakınlarında düzenledikleri sofistike bir gece saldırısı ile Rus Ivanovets savaş gemisini batırdıklarını ifade etti. 

Ukrayna askeri istihbaratının sosyal medyada paylaştığı görüntülerde birkaç dronun bir geminin etrafını sardığı ve ateş açtığı görülüyor. Videonun sonunda gemi suya batıyor.

Ukrayna, batırılan geminin Rus donanmasına ait Ivanovets olduğunu söyledi. Bazı Rus savaş bloggerları da geminin battığını doğruladı. 

Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Gövdesine yapılan birkaç isabetli vuruşun ardından korvet hasar gördü ve kıç tarafından su almaya başladıktan sonra battı. Geminin değerinin 60-70 milyon dolar arasında olduğun tahmin ediliyor" denildi. 

Moskova, henüz geminin battığını doğrulayan bir açıklama yapmadı. 


Al Arabiya | Suudi resmi kaynak: Suudi Arabistan henüz BRICS davetine yanıt vermedi 

Reuters'a konuşan bir Suudi resmi kaynak, Suudi Arabistan'ın henüz BRICS üyesi olmak için aldığı teklife henüz yanıt vermediğini belirtti. Kaynak, Riyad'ın hala teklif üzerine düşündüğünü belirtti.