Dünya

ABD, Guantanamo'da tutulan iki kardeşi 20 yılın ardından Pakistan'a gönderdi

Pentagon, terör şüphelilerinin tutulduğu Guantanamo hapishanesinde 32 kişi kaldığını açıkladı

24 Şubat 2023 08:39

T24 Dış Haberler

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), terör şüphelilerinin tutulduğu Guantanamo Körfezi’ndeki hapishanede 20 yıldır kalan iki kardeşin Pakistan’a gönderildiğini açıkladı. Guantanamo hapishanesinde tutulan kişi sayısı 32 oldu.

The Guardian’da yer alan habere göre, Pentagon’un internet sitesi 2002'de tutuklanan Abdul Rabbani’nin El Kaide arabulucusu, kardeşi Muhammed Rabbni’nin ise el Kaide liderleri için finansal ve seyahat kolaylaştırıcısı olduğunu belirtiyor. 

20 yıldan uzun süredir Guantanamo hapishanesinde tutulan iki kardeş hakkında yargılama süreci tamamlanmamıştı.

Pentagon, Pakistan’a gönderildiklerini duyurduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi:


“ABD, Pakistan hükümetinin ve diğer ortakların tutuklu nüfusunu sorumlu bir şekilde azaltmaya ve nihayetinde Guantanamo Körfezi tesisini kapatmaya odaklanan devam eden ABD çabalarını destekleme istekliliğini takdir ediyor.”

Guantanamo Körfezi, ABD’de 2001’de meydana gelen terör saldırılarının ardından George W. Bush yönetimi tarafından terör şüphelilerinin tutulması için kullanılmaya başlanmıştı.

Guantanamo hapishanesi, ABD’nin, “teröre karşı savaş” sürecindeki işkenceye vardığı belirtilen sert sorgulama tekniklerinin sembolü haline gelmişti.

Joe Biden başkan olduğunda Guantanamo’da 40 kişi bulunuyordu. 

Pentagon, son durumda 18’i transfer edilmeye uygun 32 kişi kaldığını duyurdu.