Dünya

ABD Genelkurmay Başkanı, Çin ile savaş konusunda uyardı: Herkes böyle bir çatışmadan, özellikle Tayvan'ın işgalinden endişe duymalı

04 Aralık 2023 09:04

T24 Dış Haberler

ABD ordusundaki en yüksek rütbeli subay olan General Charles Q. Brown Jr., dün verdiği bir röportajda Çin ile bir savaş konusunda herkesin "endişeli" olması gerektiği uyarısında bulundu.

Brown, General Mark Milley'in emekliye ayrılmasının ardından Ekim ayında bu görevi devralan 21. ve mevcut Genelkurmay Başkanı.

Fox News Sunday'de katıldığı bir programda Brown'a sunucu Shannon Bream tarafından ABD ile Çin arasında bir savaş çıkmasına ilişkin artan endişeler soruldu ve Reagan Enstitüsü'nün son anketlerine atıfta bulunularak Amerikalıların yüzde 51'inin Çin'i ülkeye yönelik en büyük dış tehdit olarak gördüğü ve yüzde 74'ünün beş yıl içinde böyle bir çatışmanın çıkmasından endişe ettiği belirtildi.

"Tayvan'ın olası işgalinden endişe duyulmalı"

Brown yanıt olarak öncelikle ABD ordusunun gücünü vurgularken, herkesin Çin ile böyle bir çatışmadan, özellikle de Tayvan'ın olası bir işgalinden endişe duyması gerektiğini kabul etti.

Brown, "Onlara söyleyeceğim ilk şey, ordularıyla gurur duymaları gerektiği ve önümüze ne çıkarsa çıksın hazır olduğumuzdur. Aynı zamanda o kadar hazır olmak istiyoruz ki bir çatışma yaşamayalım. Ve biliyorsunuz, burada olduğumuz gibi, 'güç yoluyla barış' diyor. Ordu olarak gösterdiğimiz güç bu barışı getirecektir" dedi. 

"Caydırıcılık olursa çatışma meydana gelmez"

Daha sonra olası bir Tayvan işgali konusunda "Söyleyeceğim ilk şey, bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda endişeli olmak istediğimiz ve hepimizin endişeli olması gerektiğidir. Ve [bu] caydırıcılığın bu kadar önemli olmasının nedenlerinden biridir, böylece çatışma meydana gelmez" ifadelerini kullandı. 

Tayvan uzun zamandır ABD ve Çin arasındaki ilişkilerin tartışmalı bir yönünü oluşturuyor. Çin'in resmi politikası Tayvan'ın bir bütün olarak Çin'in bir parçası olduğu yönünde ve Tayvan hükümeti bu iddiayı şiddetle reddediyor. ABD, Tayvan'ı kendi ülkesi olarak tanımasa da ada, Hint-Pasifik bölgesinde kilit bir Amerikan müttefiki olarak görülüyor. ABD Başkanı Joe Biden, 2022'nin sonlarında, Çin'den gelecek bir işgal durumunda ABD ordusunun Tayvan'a yardım etmek üzere asker konuşlandıracağı sözünü vermişti.