Dünya

ABD, el konulan bir milyondan fazla İran mermisini Ukrayna'ya verdi

05 Ekim 2023 07:32

T24 Dış Haberler

ABD'nin Rus işgali altındaki Ukrayna'ya el konulmuş milyonlarca İran'a ait mermi gönderdiği ortaya çıktı. 

ABD'nin mermileri Yemen'deki iç savaşın taraflarından Husilere ulaştırılmaya çalışılırken ele geçirdiği bildirildi. Birleşmiş Milletler silah ambargosunun delindiği gerekçesiyle ABD Adalat Bakanlığı'nın başlattığı yasal sürecin sonunda mermilerin mülkiyeti ABD'ye geçti.

ABD Merkez Komutası'na ait demilerin 1.1 milyon 7.62mm'lik mermiyi 9 Aralık 2022'de bayraksız bir 'dhov'da ele geçirdiği bildirildi. 'Dhov'da ayrıca binlerce yakınlık fünyesi bulundu. 

İran'ın Devrim Muhafızları tarafından gönderildiği belirtilen mermilerin mülkiyeti, işleyen yasal süreç sonunda verilen müsadere kararıyla 20 Temmuz'da ABD'ye geçti. 

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, çarşamba günü düzenlediği günlük basın toplantısında mermilerin Ukrayna'ya verildiğini doğruladı. 

Mermiler, Batılı savunma bakanlıklarının ne kadar daha Kiev'i silahlandırma kapasitelerin olacağını tartıştığı bir dönemde geldi. 

Salı günü Varşova'da düzenlenen bir konferansta NATO Askeri Komitesi'nin Başkanı ve ittifakın en üst düzey askeri yetkilisi Amiral Rob Bauer, "Fıçının dibi artık göründü" demişti.