Dünya

ABD Donanması’nın başına tarihte ilk defa kadın amiral geçecek

22 Temmuz 2023 10:10

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden, Amiral Lisa Franchetti’yi Donanma Komutanı olarak aday gösterdi. Senato tarafından onaylandığı takdirde Amiral Franchetti, donanmanın yanında, bir ordu komutanı olarak genelkurmayda yer alan ilk kadın olacak.

CBS News’ın haberinde ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in tavsiyesine aykırı olarak açıklanan adaylıkla ilgili olarak, mevcut görevi Donanma Harekat Başkan Yardımcısı olan Amiral Franchetti’nin geniş bir komuta ve yönetim deneyimine sahip olduğu ve donanma çevrelerinde, “iş için en iyi seçim” olarak görüldüğü belirtildi.

Franchetti'nin adaylığı, Alabama Senatörü Cumhuriyetçi Tommy Tuberville tarafından engellenen yüzlerce askeri atama listesine katılacak. Tuberville’in, Savunma Bakanlığı personelinin kürtaj ya da doğum izni gibi haklarını kullanmak için izne ayrıldığında seyahat masraflarının karşılanması politikasını protesto etmek amacıyla askeri yetkililerin onaylanmasını engellediği bildirildi.

Biden, konuyla ilgili, "Senatör Tuberville'in yaptığı sadece yanlış değil, aynı zamanda tehlikeli. Birleşik Devletler Silahlı Kuvvetlerinin dünya tarihindeki en büyük savaş gücü olarak kalmasını sağlama kabiliyetimizi riske atıyor. Senato'daki Cumhuriyetçi meslektaşları da bunu biliyor” diye konuşmuştu.

6. Filonun da komutanlığını yaptı

Bir su üstü harp subayı olan Franchetti’nin, ABD 6. Filosu ve ABD Kore Deniz Gücü’nün başında olmak üzere her seviyede komutanlık yaptığı ifade edildi. Dört yıldızlı amiralliğe terfi eden ikinci kadın olduğu ve bir deniz muhribinin komutanlığı ve iki kez uçak gemisi saldırı grubu komutanlığı da dahil olmak üzere çok sayıda görevde bulunduğu belirtildi.

Franchetti, önümüzdeki aydan itibaren vekaleten donanma şefi olarak görev yapacak.