Gündem

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Bass Türkiye'de: Bölgedeki gelişmeler değerlendirildi

16 Nisan 2024 16:45

ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass, Türkiye'deki görüşmelerine devam ediyor. Bass'ın Bakan Yardımcısı Burak Akçapar ile yaptığı görüşmede Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’ye gerçekleştireceği resmi ziyaretin hazırlıklarının yanı sıra bölgesel gelişmeler de değerlendirildi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass Türkiye'deki ziyaretlerine bugün de devam etti. Bakan Yardımcısı Burak Akçapar ve Bass, Ankara'da görüştü. 

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre; görüşmede, Erdoğan’ın ABD’ye gerçekleştireceği resmi ziyaretin hazırlıkları ele alındı. Dışişleri Bakanları Hakan Fidan ve Antony Blinken’ın talimatları doğrultusunda hazırlıklar gözden geçirildi. 

7-8 Mart 2024 tarihlerinde düzenlenen 7. Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma toplantısında mutabık kalınan hususların takibi yapıldı. NATO Washington Zirvesi’nin hazırlıkları da ele alındı. Özellikle, müttefikler arasındaki savunma sanayii kısıtlamalarının tüm ülkeler arasında kaldırılması gerektiği vurgulandı. 

Öte yandan; geçtiğimiz yıl 30 milyar Dolar civarında gerçekleşen ticaret hacmi ile ekonomik ilişkilerin 100 milyar Dolar ticaret hedefi doğrultusunda artırılmasına yönelik adımlar değerlendirildi. Savunma sanayii başta olmak üzere ikili ticaretten, yatırımlara, enerjiden yeni teknolojilere tüm ekonomik alanlardaki iş birliği imkanlarının değerlendirilmesi konusunda mutabık kalındı.

Akçapar tarafından ABD'ye PKK/YPG ve FETÖ’yle mücadelede beklentiler iletildi. 

Hamas ve İsrail savaşının yanı sıra İran-İsrail gerginliğinin de ele alındığı görüşmede, bölgede oluşan gerilimin tırmandırılmaması gerektiği, Orta Doğu’da barış ve huzuru tesis etmek için öncelikle Gazze’de acil ve kalıcı ateşkesin sağlanması ve uluslararası parametrelere uygun biçimde iki devletli çözüm için harekete geçilmesi gerekliliği değerlendirildi. Suriye konusu da görüşmede ele alındı. 

TIKLAYIN - İran-İsrail gerilimi ardından ilk ziyaret: ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Bass Türkiye'de