Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Türkiye'de; depremden etkilenen bölgeleri inceledi

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, göreve gelmesinden bu yana ilk kez Türkiye'de

19 Şubat 2023 15:20

T24 Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Türkiye’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet bölgelerini ziyaret etmek üzere Adana’daki İncirlik Hava Üssü’ne geldi. Göreve geldiğinden bu yana ilk kez Türkiye'yi ziyaret eden Blinken, yarın ise Ankara'da resmi temaslarda bulunacak. 

Jeff Flake ve Anthony Blinken

Blinken'ı İncirlik Hava Üssü'nde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Blake karşıladı. 

Mevlüt Çavuşoğlu, Anthony Blinken

Blinken, İncirlik Hava Üssü’nde ABD ekipleri ile depremzede ailelerle de görüşecek.

Blinken, yarın ise Ankara'ya geçerek, temaslarda bulunacak. Blinken'ın iki gün sürecek Türkiye ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşebileceği belirtildi.

İncirlik'e döndüler 

Çavuşoğlu ve Blinken, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde helikopterle incelemelerde bulunduktan sonra Adana'da İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı'na döndü.
 
 

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği de gündeme gelecek

Reuters'ın aktardığı habere göre, ziyarette, ABD'nin deprem konusunda Türkiye'ye yapacağı yardımlar kadar, İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliği de ele alınacak. Washington, depremden önce yapılan temaslarda Ankara'ya iki ülkenin üyeliklerine onay verme çağrısı yapmıştı. 

 
Video: Hümeyra Pamuk

Blinken: Türkiye'deki depremin yıkımını doğrudan görmek derinden üzdü

Blinken: ABD, Türkiye ve Türk halkının yanında

Blinken, depremlerden etkilenen bölgeleri helikopterle inceledikten sonra İncirlik Hava Üssü'nde yaptığı açıklamada, ABD’nin Türkiye ve Türk halkının yanında olduğunu vurguladı.

Blinken, şunları söyledi:

"Bu yıkıcı depremlerin ardından Türkiye ve Suriye halklarının yanındayız. Bu yıkımın bir kısmını yukarıdan görme imkanım oldu. Bunu kelimelere dökmek gerçekten zor. Depremin ölçeği hakkında fikriniz olabiliyor. Bu depremlerden etkilenen on binlerce canımız, on milyonlarca insanımız var. Depremlerden hemen sonra Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkeler devreye girdi. Burada arama kurtarma ekiplerimiz var, yaklaşık 200 kişi, K-9'lar, diğer uzmanlar var. Hem tüm ihtiyaçları anlamak hem de bunları yerine getirmenin yollarını bulmak için Türk meslektaşlarımızla yakın bir şekilde çalışıyoruz. Bu uzun vadeli bir çaba olacak. Arama ve kurtarma maalesef sona eriyor. Sonra büyük bir yeniden yapılanma olacak."

"En önemli şey, insanları tekrar ayağa kaldırmak"

"Hasarı, bina sayısını gördüğümüzde büyük bir emek harcanacağını düşünüyoruz" diyen Blinken, "Ama biz bu çabada Türkiye'yi desteklemeye kararlıyız. Dünyadaki birçok ülke de aynısını yapacak. Şu anda en önemli şey ihtiyacı olan insanlara yardım ulaştırmak ve onları tekrar ayağa kaldırmak. ABD burada, STK'larımız ve ortaklarımız aracılığıyla Türkiye halkının ve Suriye halkının yanındayız. Şu an itibarıyla ABD 185 milyon dolarlık yardımda bulundu ama daha neler yapabileceğimizi göreceğiz. Diğer ülkeler adım atıyor ve devreye giriyor” ifadesini kullandı. 

 Blinken, Ankara'ya geçti