Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Arjantin'de devlet başkanı Javier Milei ile görüştü: "İki ülkenin birlikte yapmak istediği çok şey var"

Milei ile görüşmesinin ardından mevkidaşı Mondino ile bir araya gelen Blinken, ortak basın toplantısında konuştu

24 Şubat 2024 08:19

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, resmi ziyaret için bulunduğu Arjantin'de, Devlet Başkanı Javier Milei ve Dışişleri Bakanı Diana Mondino ile bir araya geldi.

Milei'nin partisi Özgürlük Gelişimi'nden yapılan açıklamada, Blinken'in, başkent Buenos Aires'teki hükümet binası Casa Rosada'da, Milei tarafından kabul edildiği bildirildi.

Arjantin'in Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yaptığı anlaşmayı desteklediklerini belirten Blinken, "Arjantin ekonomisinin istikrarını ve halihazırda bekleyen çalışmaların teşviki için bu anlaşma, önemli bir araç olabilir" ifadesini kullandı.

Milei hükümetinin ülkede uygulamaya çalıştığı dolarizasyon planına değinen Blinken, bunun başarılı olup olamayacağının Arjantin'e bağlı bir durum olduğunu kaydetti.

"İki ülkenin birlikte yapmak istediği çok şey var"

Blinken, İsrail'e olan desteği nedeniyle Milei'ye teşekkür ederek "Arjantin ile olan ortaklığımızı önümüzdeki aylarda ve gelecek yıllarda daha da geliştirmeyi umuyoruz. Milei ve ekibiyle harika ve detaylı bir toplantı gerçekleştirdik. İki taraf da ikna edici niyetini ortaya koydu. Başkan Joe Biden adına son derece memnunum, iki ülkenin birlikte yapmak istediği çok şey var" değerlendirmesinde bulundu.

"Arjantin, yeniden demokrasi ve özgürlüğe adım attı"

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın ziyaretinden memnuniyetini dile getiren Milei, "Arjantin ilerlemeye, gelişmeye, özgürlük ve demokrasiye yeniden adım attı" dedi.

Milei ile görüşmesinin ardından mevkidaşı Mondino ile bir araya gelen Blinken, ortak basın toplantısında konuştu.

Blinken, Arjantin'in "olağanüstü" bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak "İki ülke arasındaki bağların derinleştirilmesi ve güçlendirilmesi konusunda tarafların gösterdiği derin ilgi ve çaba için minnettar olduğumu söylemek isterim." ifadesini kullandı.

Mondino da ülkesini ziyaret eden Blinken'e teşekkür ederek şunları kaydetti:

"Arjantin'e zaman ayırdığınız ve gösterdiğiniz çaba için teşekkür ediyoruz. Ülkede büyük değişimler başlattık, demokrasi ve özgürlük gibi değerleri çok önemsiyoruz. İki ülke ilişkilerinin daha da yakınlaşmasını ve bunun meyvelerini kısa zamanda görmek istiyoruz."