Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'dan Kiev'e ziyaret: Zelenski ile görüşecek, yeni yardım paketinin açıklanması bekleniyor

Blinken'ın burada Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüşmesi bekleniyor

06 Eylül 2023 11:33

T24 Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gittiği bildirildi.

Amerikan basınının haberine göre, Blinken'ın burada Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüşmesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Amerikan basınına verdiği demeçte, Blinken'ın ziyareti esnasında Ukrayna'ya 1 milyar dolardan fazla yeni yardım açıklanmasının beklendiğini kaydetti.

Ayrıca Reuters'ın haberine göre; adının açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, Washington'un Kiev ile karşı taarruzun nasıl gittiği, savaş alanındaki ihtiyaçların değerlendirilmesi ve kış ayları öncesinde Ukrayna'nın enerji güvenliğini desteklemek için gerekli olabilecek adımlar hakkında görüşmek istediğini söyledi.

Ukrayna savaşının başlamasından bu yana Kiev'e 4'üncü ziyaretini gerçekleştiren Blinken'ın burada 2 gün geçireceği bildirildi. Blinken, Şubat 2020'de Ukrayna işgalinin başlamasından bu yana ilk kez Ukrayna'da gece kalacak. 

ABD'de Ukrayna yardımlarına yükselen tepki

Rusya'nın işgalinden bu yana ABD'nin Ukrayna'ya verdiği güçlü desteğe rağmen bazı Cumhuriyetçi başkan aday adaylarının bu yardımı sorgulaması, ABD'deki 2024 seçim kampanyası yoğunlaştığında Washington'un Ukrayna'yı aynı düzeyde destekleyip destekleyemeyeceği konusundaki endişeleri artırıyor.

ABD hükümeti bugüne kadar Ukrayna'ya 43 milyar dolardan fazla silah ve diğer askeri yardımlarda bulundu. Yeni bir güvenlik yardımı paketi de bu hafta açıklanacak.

Ukrayna'ya yardım konusunda kamuoyu desteği güçlü olsa da CNN'in yakın zamanda yaptığı bir ankete göre Amerikalıların yarısından biraz fazlası Kiev'e ek fon sağlanmasına karşı çıkıyor.

ABD Başkanı Joe Biden Ağustos ayında Kongre'den Ukrayna ve diğer uluslararası ihtiyaçlar için 24 milyar dolar da dahil olmak üzere yaklaşık 40 milyar dolarlık ek harcamayı onaylamasını istedi.

Bu talep, bazı aşırı sağcı Cumhuriyetçilerin, özellikle de eski Başkan Donald Trump ile yakın bağları olanların, Washington'ın Ukrayna'ya gönderdiği milyarlarca dolarlık yardımı azaltmak istediği Kongre'de muhalefetle karşılaşabilir.