Bilim / Teknoloji

ABD'den "Yapay Zekâ Yasası" toplantısı; Elon Musk ve Mark Zuckerberg de katıldı

ABD hükûmet yetkilileri ile teknoloji şirketlerinin CEO'ları, yapay zekâya yönelik yasa tasarısı için bir araya geldiler

14 Eylül 2023 16:10

ABD hükûmeti bir süredir yapay zekâ teknolojileriyle ilgili gelişmelere odaklanmış durumda. Hükûmet yetkilileri, yapay zekânın gelişmesine karşı değiller ancak bunun kontrollü bir şekilde yapılması, sıradan bireylerin risklere karşı korunması gerektiğini savunuyorlar. Geçtiğimiz haftalarda ABD hükûmeti ile Google, Microsoft ve OpenAI gibi şirket CEO'ları bir araya geldi ve mutabakata vardı.

Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, Meta CEO'su Mark Zuckerberg, OpenAI CEO'su Sam Altman, Microsoft CEO'su Satya Nadella ve Google CEO'su Sundar Pichai gibi isimlerin katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi. New York'taki toplantı, halka kapalı gerçekleştirildi ancak CEO'lar, toplantının öncesi ve sonrasında basın mensuplarıyla konuştular. 

Webtekno'ya göre ABD'de bir grup milletvekili, yapay zekâ odaklı bir yasa tasarısı üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Oldukça kapsayıcı olan bu tasarıda hem yapay zekâ teknolojilerinin gelişmesi hem de insanların yapay zekânın risklerinden korunması amaçlanıyor. 

Zuckerberg'e göre yapay zekâ için tanımlanması gereken iki konu var. Bu konular güvenlik ile erişim. Bu bağlamda; oluşturulacak en iyi yasa tasarısının herkesi içermesi gerektiğini anlatan Zuckerberg, akademisyenlerin, endüstri paydaşlarının, siyasetçilerin ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelmesi gerektiğini savundu. Zuckerberg, yasanın dengeli olması gerektiğinin de altını çizdi.

Zuckerberg, yapay zekânın riskleri konusunda insanları koruyacak olan muhatabın hükûmet olduğunu da söyledi. Ancak Zuckerberg'e göre milletvekilleri, şu an için bir yasa hazırlamaya uygun değiller. Çünkü Zuckerberg, insanların önce yapay zekâ odaklı teknolojilerle etkileşime girmeleri, gelişen teknolojilerin ne gibi faydalar sunabileceğinin anlaşılması gerektiğini savundu.

Tesla ve X CEO'su Elon Musk ise "hakem" istiyor

CNBC'nin aktardığına göre Elon Musk, forum bitişinde ufak bir açıklama yaptı. Bu açıklamada "Dünyadaki en zeki insanlardan bazıları ile gerçekleştirdiğimiz çok medeni bir tartışmaydı" ifadelerini kullanan Musk, detaya inmedi. 

Elon Musk'a göre yapay zekâ sektörünü yönetecek bir hakem çok önemli. Şirketlerin bu hakeme göre çalışacaklarından bahseden iş insanı, alınacak kararlar ile insanlığa gerçekten faydalı olan teknolojiler geliştirilebileceğini söylüyor. Musk, forumda konuşulanların tarihe geçeceğini belirtti.

ABD hükûmetinin görüşü

"AI Insight Forum" etkinliğine katılan milletvekilleri, yapay zekâ teknolojileri konusunda yeterince uzman olmadıklarının farkındalar ve bu yüzden de kural koyma noktasında aceleci davranmayacaklarını belirtiyorlar. Benzer etkinliklerin çoğaltılacağını aktaran vekiller, sadece ABD'nin değil pek çok ülkenin ortak bir yapay zekâ yasası istediğini, amaçlarının da aslında bunu başarmak olduğunu vurguluyorlar.