Dünya

ABD'den Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya ayrı ayrı katılması değerlendirmesi: Bu gündemdeki bir soru değil

25 Ocak 2023 08:27

T24 Dış Haberler

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, Finlandiya'nın NATO'ya İsveç'ten ayrı olarak girmesi sorusu üzerinde durmadıklarını ve iki İskandinav ülkesinin üyeliğine verdikleri desteğin arkasında durduklarını vurguladı.

Düzenlediği günlük basın toplantısında Price, kendisine yöneltilen sorulara rağmen Finlandiya'nın NATO'ya İsveç'ten önce girmesine destek verip vermeyeceklerini söylemedi. 

Price, "Bizim desteklediğimiz şey Finlandiya ve İsveç'in ilk fırsatta NATO'ya girmesi. Onlar hazırlar" diye konuştu.

İki ülkenin NATO'ya ayrı ayrı girmesi olasılığı hakkında soruyu da yanıtlayan Price, "Olasılıklar hakkında yorum yapmayacağız. Bu ülkeler NATO'ya girmeye hazır. Sadece yürütme değil, yasama kolu da böyle düşünüyor" dedi. Price, soru tekrarlandığında, "Bu ihtimal hızlıca masadan kaldırıldı. Bunun hala gündemde olan bir soru olduğunu düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

Price, iki ülkenin NATO'ya girmeye hazır oldukları düşüncelerini Türk yetkililerle yaptıkları görüşmede de dile getirdiklerini ifade etti.

Stokholm'de Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran yakma eylemine izin verilmesinin ardından Türkiye ile İsveç arasındaki ipler daha da gerilmiş, Başbakan Ulf Kristerrson dün, "Provokatörler, İsveç'in üyeliğini engellemeye çalışıyor. Türkiye ile tekrar işleyen bir diyaloğa dönmek istiyoruz" demişti.

Reuters haber ajansına konuşan Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ise ülkesi, İsveç ve Türkiye arasındaki müzakerelere birkaç hafta ara verilmesi gerektiğini söyledi.

Haavisto'nın ayrıca, "İsveç ile aynı anda NATO'ya üye olma stratejisi gözden geçirilebilir" dediği belirtildi.. Haavisto, Reuters'a yaptığı açıklamalarda Finlandiya ve İsveç'in defalarca NATO'ya aynı anda katılmayı planladığını dile getirdiğini ve bunun değişmediğini belirtti.

Ankara'nın talebi üzerine Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki üçlü mekanizma toplantısı ileri bir tarihe ertelendi.