Dünya

ABD'den, "F-16 sürecini ilerleteceğiz" mesajı

Sullivan, satışı ile ilgili bir takvim sunmasa da, yönetimin Kongre'yle temas halinde süreci yürüteceğini söyledi

11 Temmuz 2023 13:14

T24 Dış Haberler

ABD Ulusal Güvenlik Sözcüsü Jake Sullivan, Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 savaş jetlerinin transferi için Kongre'yle temas halinde süreci ilerleteceğini belirtti. 

Salı günü Vilnius'taki NATO Zirvesi'nden önce basın toplantısı düzenleyen Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden'ın, "F-16'ların Türkiye'ye transferini desteklediği konusunda açık" olduğunu belirtti. 

Biden'ın satışla ilgili bir şerhi olmadığını söyleyen Sullivan, "O transfer sürecini ilerletmek istiyor" dedi.

Sullivan, satışın ne zaman gerçekleşeceği ile ilgili bir takvim vermedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, pazartesi akşamı Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile yapılan görüşmeden sonra, Erdoğan'ın uzun süredir karşı çıktığı İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yaktığını söylemişti. Stoltenberg'in açıklamalarına göre Erdoğan, İsveç'in katılım protokollerini kısa süre içinde TBMM'ye getirecek. 

Biden yönetimi, Türkiye'ye F-16 satışını desteklediklerini söylese de, Senato'da bazı isimlerin İsveç'in üyelik sürecinin sonuçlanmasını beklemek istediğini belirtiyordu. 

Biden, Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakması için yoğun mesai harcamıştı. Erdoğan'ın pazar akşamı İsveç'in katılım protokollerinin TBMM'den geçmesini destekleme kararı almasının ardından Biden, "karardan memnun olduğunu" söylemişti.

Biden'ın pazar günkü, "Avrupa-Atlantik bölgesinde savunma ve caydırıcılığı geliştirmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye ile birlikte çalışmaya hazırım" ifadeleri, Ankara'nın F-16 satın alma talebinin karşılanacağı şeklinde yorumlandı.