Gündem

ABD'den Erdoğan'ın Kürecik ve İncirlik açıklamalarına yanıt

"Ne kastettiklerini ve ne kadar ciddi olduklarını anlamak için Türk mevkidaşım ile görüşmem gerekiyor"

17 Aralık 2019 08:58

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, ABD'nin nükleer füze başlıklarının bulunduğu İncirlik üssünün kapatılabileceğine yönelik Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ifadelerinde ne kadar ciddi olduğunu anlamak için Türk mevkidaşı ile görüşmesinin gerektiğini söyledi.

Reuters'ın aktardığına göre Esper, gazetecilere yaptığı açıklamada "Bu konu daha önce bana iletilmedi. İlk defa siz söyledikten sonra gazeteden okuyunca bilgim oldu dolayısıyla ne kastettiklerini ve ne kadar ciddi olduklarını anlamak için Türk mevkidaşım ile görüşmem gerekiyor" dedi.

Esper, Türkiye'nin Kürecik Üssü'nü kapatma konusunda ciddi olması durumunda bu konunun NATO nezdinde konuşulması gerektiğini belirtti.

Esper "Öncelikle Türkiye bağımsız bir ülke bu yüzden ülkelerinde NATO üslerini ve askerlerini bulundurup bulundurmama kararı tamamen onlara ait" dedi ve "eğer söylediklerinde ciddilerse bu konu bir müttefiklik ve Türkiye'nin ittifaka bağlılığı ile alakalı bir konu haline gelir" diye ekledi.

ABD Senatosu 12 Aralık'ta "Ermeni soykırımını tanıyan" yasa tasarısını geçirmiş ve bu adım Türkiye'nin tepkisini çekerken, zaten sorunlu olan ABD-Türkiye ilişkilerini daha da germişti.

Erdoğan, ABD'nin yaptırım tehditleri ve "1915 Ermeni olaylarını soykırım olarak tanıyan" yasa tasarısının ABD Senatosu'ndan geçmesinin ardından İncirlik üssünün kapatılabileceğini söylemişti. Cumhurbaşkanı ayrıca Pazar günü yaptığı açıklamalarda Kürecik Radar Üssü'nün de kapatılabileceğini söylemişti.