Dünya

ABD'den Çin'e: İş birliği yapmanın en iyi yolu dünyaya bu salgının nasıl ortaya çıktığını açıklamaktır

ABD Savunma Bakanı Esper: Şu an doğruları söylediklerine dair çok da bir inancım yok

16 Nisan 2020 19:59

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınının merkezi ABD'den, virüsün ortaya çıktığı Çin'e salgının yayılmasıyla ilgili suçlamalar devam ediyor. ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Çin Komünist Partisi'nin ABD'yi bilerek yanlış yönlendirdiğini iddia ederken; ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise "Onlar iş birliği yapmak istediklerini söylüyorlar. İş birliği yapmanın en iyi yolu dünyaya, dünya üzerindeki bilim insanlarına bu salgının nasıl çıktığını açıklamaktır" dedi.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Çinli liderlerin Koronavirüs ile ilgili dünyayı yanlış yönlendirdiğini ve şeffaf davranmadığını iddia etti. NBC’nin Today isimli programında konuşan Esper, "Çin Komünist Partisi’nin sunduğu bilgilere inanmak bir hayli güç" dedi.

Esper, "Bizi yanlış yönlendiriyorlar ve Koronavirüs salgınının ilk günlerinden beri opak değiller. Dolayısıyla şu an doğruları söylediklerine dair çok da bir inancım yok" ifadesini kullandı.

"Kaynağını bulmaya çalışıyoruz"

Esper’in bu açıklamalarından çok kısa bir süre sonra Fox News’e konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "ABD hükümeti, Koronavirüsnün nereden çıktığını bulmaya çalışıyor. Çin bizimle bu salgının kaynağı ile ilgili yanıtları paylaşmadı ve bu çok şey anlatıyor. Başkan Trump farklı kaynaklar olduğunu söyledi. Biz şu an bu salgının Çin’in Wuhan kentinden çıktığını biliyoruz. Orada Wuhan Viroloji Enstitüsü olduğunu ve oranın çok yakınında bir canlı hayvan pazarı olduğunu biliyoruz. Öğrenecek çok şey var. ABD hükümetinin bu konuyu öğrenmek için çok çalıştığını bilmeniz gerekiyor" şeklinde konuştu.

Pompeo, "Onlar iş birliği yapmak istediklerini söylüyorlar. İş birliği yapmanın en iyi yolu dünyaya, dünya üzerindeki bilim insanlarına bu salgının nasıl çıktığını açıklamaktır, bu salgının nasıl yayıldığını anlatmaktır" ifadesini kullandı.

TIKLAYIN - Koronavirüs: Çin'deki yeni virüsün belirtileri neler, nasıl ortaya çıktı ve neden ölümlere yol açıyor?