Dünya

ABD'de üniversitelere öğrenci alımında "pozitif ayrımcılık" uygulaması sonlandırıldı

30 Haziran 2023 08:20

T24 Dış Haberler

ABD'de Yüksek Mahkeme, muhafazakar yargıçların nitelikli çoğunluğu sayesinde ülkede üniversiteye alımlarda azınlıklara pozitif ayrımcılık uygulanması imkanı veren uygulamayı sonlandırdı.

Muhafazakar Yüksek Mahkeme Yargıçları, Harvard ve Kuzey Carolina Üniversitesi'ndeki öğrenci alım politikalarının Anayasa'nın eşitlik maddesini ihlal ettiğini belirtti. Karar iki üniversiteden yola çıkarak alınsa da, ABD genelinde üniversitelerde öğrenci çeşitliliğinin azalabileceği konuşuluyor. 

ABD'de birçok üniversite, kampüslerde Afrikalı Amerikalı ve Hispanik öğrencilerin oransal olarak dengeli şekilde temsil edilebilmesi için başvurularda "pozitif ayrımcılıkta" bulunuyordu. Harvard ve Kuzey Carolina Üniversitesi'nin öğrenci alımı uygulamaları, Asya asıllı öğrencilerin kabul oranını düşürdüğü iddiasıyla yargı gündemine getirilmişti.

Yüksek Mahkeme kararında Harvard ve Kuzey Carolina Üniversitesi'nin başvuruları değerlendirirken öğrencilerin ırkını değerlendirmeye almasının emsal kararların belirlediği sınırların  dışında kaldığı ifade edildi. Kararda, "Üniversite programları ırkı asla stereotip olarak kullanamaz" denildi. 

ABD Başkanı Joe Biden, kararı engellemek için yürütme yetkilerini kullanabileceğini işaret ederken, Eğitim Bakanlığı'ndan da kampüslerde öğrenci çeşitliliğini korumanın yollarını bulmalarını isteyeceğini ifade etti. 

Perşembe günü Beyaz Saray'da açıklama yapan Biden, "ABD'de hala ayrımcılık var. Bugünkü karar bunu değiştirmiyor. Bu bir olgu" dedi.

Çoğunluk adına alınan kararı yazan Yüksek Mahkeme Baş Yargıcı John Roberts, üniversitelerin uygulamaları iyi niyetli olsa da Anayasal standartlara uymadığını ifade etti. Roberts, üniversitelerin ırksal değerlendirmelerinin çok geniş olduğunu ve bunun hedefinden sapmasına neden olduğunu ifade etti.

Kararda Roberts, Harvard'ın uygulamaları sonucunda okula daha az Asyalı Amerikalı alındığını belirtti. 

ABD basınına göre Harvard ve Kuzey Carolina Üniversiteleri'ne yönelik karar, özellikle kabul oranının düşük olduğu üniversitelerde başvuranların ırklarının bir faktör olarak değerlendirilmesini engelleyecek.