Dünya

ABD'de orman yangını

29 Şubat 2024 10:25

T24 Dış Haberler

ABD'nin Teksas eyaletinde hızla yayılan orman yangını bir kişinin ölümüne neden oldu. Amarillo şehri sakinleri tahliye edildi, evlerin ve iş yerlerinin elektriği kesildi.

Teksas tarihinin ikinci en büyük yangını, Amarillo şehrinin kuzeyinde 850 bin dönümlük araziyi kül etti. Teksas Valisi Greg Abbott 60 ilçe için afet bildirisi yayınladı. Bölgedeki kuru otlar, yüksek sıcaklıklar ve kuvvetli rüzgarlar yangını körükledi. 

Teksas Acil Durum Yönetimi sözcüsü Seth Christensen, yüzlerce itfaiyeci ve ilk müdahale ekibinin yangına müdahale ettiğini söyledi.

Ulusal Hava Durumu Servisi, Amarillo bölge sakinlerini kötü hava kalitesi nedeniyle evcil hayvanlarıyla birlikte kapalı mekanlarda kalmaları konusunda uyardı. Teksas yönetimi, afetin çiftçilere tarım ve hayvancılık üzerindeki potansiyel olumsuz etkileri konusunda uyarılarda bulundu.

Etkilenen bölgede 4 bin 500'den fazla ev ve işyerinin elektriksiz kaldığı belirtildi. 

Amarillo'daki Pantex nükleer silah sahasının kuzeyinde yayılan yangın, tesisi geçici olarak kapatmaya ve personeli tahliye etmeye zorladı. Tesis, ABD nükleer silahlarının montajı, sökülmesi ve bakımı için önemli bir tesis.