Dünya

ABD'de 'İlerici' Demokratlar, Biden'a Ukrayna politikasında 'U dönüşü' yapma çağrısında bulunan mektubu geri çekti

26 Ekim 2022 08:04

T24 Dış Haberler

ABD Kongresi'ndeki sol görüşe yakın bir grup Demokrat, ABD Başkanı Joe Biden'a Ukrayna'da "müzakere edilmiş çözüm" çağrısı yapan mektubu geri çekti. 

Demokrat Parti'nin İlerici Grubu, Biden'a yazılan mektubun "Cumhuriyetçi Parti'nin Kiev'e silah gönderme konusundaki isteksizliği ile aynı çizgide" gösterilerek yanlış yorumlandığını ifade etti. 

Grubun başkanı Pramila Jayapal, mektubun taslağının aylar önce hazırlandığını ve Biden'ın ekibi tarafından "onaysız" bir şekilde hazırlandığını ifade etti. 

30 Haziran'da Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratlar tarafından imzalandığı görülen mektup, Beyaz Saray tarafından halkla pazartesi günü paylaşıldı. 

Mektupta ABD'nin Rusya ile direkt müzakerelerde bulunması çağrısında bulunulması, Biden yönetiminin politikasıyla ters düşüyordu. Beyaz Saray, Moskova'nın Ukrayna'da diplomasi ile çözüme yanaşmadığını savunuyor. 

BBC'nin aktardığına göre Beyaz Saray yetkilileri mektupla ilgili olarak, "Sadece tüm taraflar müzakereye açık olduğunda diplomasi işler, şu anda durum bu değil" dedi. 

Kongre'de Massachusetts eyaletini temsil eden Demokrat Jake Auchincloss, mektubu kınadı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i işaret ederek, "savaşı kaybeden bir savaş suçlusuna uzatılan zeytin dalı" diye nitelendirdi.

Demokrat Parti'nin İlerici Grubu'ndan bir başka isim olan Ruben Gallego da, "Rusya diplomasiden değil, sadece güçten anlıyor" dedi 

Grubun Başkanı Jayapal, Cumhuriyetçi Parti'nin gelecek ay yapılacak ön seçimde Kongre'de çoğunluk kazanması durumda Kiev'e yardımları kesmeyi planladığını iddia etti.