Dünya

ABD'de federal mahkeme, Rus oligark Abramovich'in iki jetine el koyulmasına hükmetti

07 Haziran 2022 07:34

T24 Dış Haberler

ABD'nin New York eyaletinde bir federal hakim, ABD devletine Rus oligark Roman Abramovich'e ait iki özel jete el koyma izni verdi. 

Hakim Sarah Cave'in kararı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra Batı tarafından Rus lider Vladimir Putin'e yakın oligarklara uygulanan yaptırım serisinin bir parçası olarak hayata geçti. 

Karar kapsamında Abramovich adına kayıtlı Boeing 787-8 Dreamliner ve Gulfstream G650ER uçaklara el koyulabilecek. Ancak mevcut olarak 350 milyon değerindeki Boeing, Dubai'de; 60 milyon dolar değerindeki Gulfstream ise Rusya'da bulunuyor. ABD'nin uçaklara el koyabilmesi için, bunların kendi topraklarına sokulması gerekiyor. 

ABD Adalet Bakanlığı savcıları, bu uçakların mart ayında Rusya'ya uçarak yaptırımları ihlal ettiğini ifade etti.

FBI'ın asistan direktörü Michael Driscoll, "Putin gibi oligarklar Rusya'nın Ukrayna'da ölümcül bir savaş başlatmasına fırsat verdi. Değerli varlıklarına el koyarak bu tür insanları sorumlu tutuyoruz" dedi. 

55 yaşındaki Abramovich, 2003'ten geçen yıllara kadar Premier Lig devi Chelsea Futbol Kulübü'nün sahibiydi. Yaptırımların ardından Rus oligark, kulübü satmak durumunda kaldı.