Dünya

ABD'de bir ilk: Temsilciler Meclisi 6 Ocak Komitesi, Adalet Bakanlığı'na Trump'ın suçlanmasını tavsiye etti

20 Aralık 2022 08:12

T24 Dış Haberler

ABD'de 6 Ocak 2021'deki Kongre baskınını soruşturan Temsilciler Meclisi Özel Komitesi, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın "kalkışmaya teşvik etme" ve "ABD'nin düzenini bozmak için komplo" ile suçlanması gerektiği yönündeki tavsiyesini Adalet Bakanlığı'na iletti. 

Komitenin ilettiği tavsiye ile birlikte ilk kez Kongre, bir başkanın suçlanması için öneride bulunmuş oldu. Trump'ın Joe Biden'ın göreve gelmesini önlemek için yaptığı planı incelemekle sorumlu komite, 18 aydır birlikte çalışmalarını sürdürüyordu.

Kamuya açık son toplantılarında Kongre üyesi Jamie Raskin kararı duyururken, "Komite, eski başkan Donald Trump'ın Kapitol'de ABD'ye şiddetli bir saldırıda bulunanlara yardım ve onlara rahatlık sağladığı için suçlanmasını gerektirecek yeterli kanıttan fazlasına sahip olduğuna inanıyor" dedi.

Komite, ellerinde Trump'ın Anayasal güvence altındaki "gücün barışçıl bir şekilde transfer edilmesi" ilkesini ihlal ettiğine dair kanıt olduğunu ifade ederken, "Bu ülkeye anayasal düzene karşı yapılan bir ayaklanmayı desteklemekten daha büyük bir ihanet olamaz" değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamada Trump'ın aralarında "isyana teşvik", "Kongre'nin işlemesini önleme", "yönetime karşı komplo" ve "ABD'nin düzenini bozmak için komplo" gibi suçları da içeren 4 federal kanunu bozduğuna inandıklarını ifade.

Trump'ın suçlanması tavsiyesi, 9 üyenin de oyuyla desteklenerek Adalet Bakanlığı'na gönderildi. 

Trump yanlıları 6 Ocak 2021’de Joe Biden’in resmen başkan ilan edilmesini önlemek amacıyla Kongre binasına saldırmışlardı. Saldırganlar Kongre'ye ev sahipliği yapan Kapitol Binası'nın içine girerek Demokrat yasama üyelerini öldüreceklerine dair sloganlar atmıştı. 

ABD'de 6 Ocak 2021'de düzenlenen Kongre baskınını soruşturmak için Haziran 2021'de kurulan Temsilciler Meclisi Özel Komitesi, şu ana kadar halka açık 8 duruşma gerçekleştirdi, gizli veya açık binden fazla kişinin ifadesini aldı ve on binlerce sayfa belgeyi inceledi.