Dünya Basınında Bugün

ABD aracı 1972'den sonra ilk kez Ay'a iniş yaptı; Gazze'de ateşkes için yeni görüşmeler | Dünya Basınında Bugün

23 Şubat 2024 09:52

T24 Dış Haberler

Google, yapay zeka modeli Gemini'nin farklı etnik köken ve cinsiyetleri tasvir etmesi üzerine patlak veren tepkiler üzerine, insan resimleri üretmesini geçici olarak durdurdu. Yarım yüzyıl sonra ilk kez Amerikan yapımı bir uzay aracı Ay'a iniş yaptı. Cezaevindeyken ölen Rus muhalif Aleksey Navalni'nin annesi Lyudmilla Navalnaya'nın oğlunun cenazesini görmesine izin verildi. İsrailli müzakerecilerin bu hafta sonu Paris'te ABD, Katar ve Mısır ile Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını öngören olası bir anlaşma için müzakerelere katılacağı iddia edildi. ABD Hazine Bakanlığı Sözcüsü, Rusya ile bağlantılı 500'den fazla kişi ve kuruluşa yaptırım uygulanacağını duyurdu. Bu yaptırım paketi, Rus güçlerinin Ukrayna'yı işgal etmesinden yaklaşık iki yıl sonra Rus ekonomisini sıkıştırmak için yaptığı en kapsamlı hamle. 

23 Şubat 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Financial Times | Google, daha fazla çeşitlilik için Gemini görsel üretimini durdurdu

Google, yapay zeka modeli Gemini'nin farklı etnik köken ve cinsiyetleri tasvir etmesi üzerine patlak veren tepkiler üzerine, insan resimleri üretmesini geçici olarak durdurdu.

Bazı kullanıcılar, krallarının ya da ikinci dünya savaşındaki Alman askerlerinin tasvirlerinde olduğu gibi, tarihsel bağlamlarda yanlış kadın ve renkli insan görüntüleri ürettiğinden şikayet etti.


The New York Times | ABD aracı, 1972'den sonra Ay'a bir kez daha iniş yaptı

Yarım yüzyıl sonra ilk kez Amerikan yapımı bir uzay aracı Ay'a iniş yaptı.

Robotik iniş aracı, insanlığın Ay'a insan gönderme ve hepsini canlı olarak geri getirme şeklinde 1972'deki Apollo 17'den bu yana Ay'a inen ilk ABD aracı oldu.


The Washington Post | Annesinin, Navalni'nin cesedini görmesine izin verildi

Cezaevindeyken ölen Rus muhalif Aleksey Navalni'nin annesi Lyudmilla Navalnaya'nın oğlunun cenazesini görmesine izin verildi. 

Ayrıca ABD Başkanı Joe Biden, Aleksey Navalni'nin eşi ve kızı Yulia ve Darla Navalnaya ile görüşerek başsağlığı dileklerini iletti.

Navalnaya, Rus yetkililerin oğlu için gizli bir cenaze töreni düzenlemesi için kendisine "şantaj" yapmaya çalıştıklarını iddia etmişti.


Al Arabiya | İsrailli müzakereciler, Gazze'de ateşkes için yeni görüşmelere katılacak

İsrailli müzakerecilerin bu hafta sonu Paris'te ABD, Katar ve Mısır ile Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını öngören olası bir anlaşma için müzakerelere katılacağı iddia edildi. 

Ateşkesle ilgili son görüşmeler iki hafta önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Hamas'ın İsrail'in çekilmesiyle sona erecek 4-1/2 aylık bir ateşkes önerisini "hayal ürünü" diyerek reddetmesiyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı.


Bloomberg | ABD iki yıllık savaşın en büyük Rusya yaptırım paketini planlıyor

ABD Hazine Bakanlığı Sözcüsü, Rusya ile bağlantılı 500'den fazla kişi ve kuruluşa yaptırım uygulanacağını duyurdu. Bu yaptırım paketi, Rus güçlerinin Ukrayna'yı işgal etmesinden yaklaşık iki yıl sonra Rus ekonomisini sıkıştırmak için yaptığı en kapsamlı hamle. 

Bu hafta başında Başkan Joe Biden, Rus muhalefet lideri Aleksey Navalni'nin Kuzey Kutbu'ndaki hapishanede ölmesinin ardından ABD'nin "büyük" bir yaptırım paketi açıklamayı planladığını söylemişti.