Dünya

ABD Adalet Bakanlığı, Biden'ın eski enstitüsünde bulunan, "hassas ve gizli" belgeleri inceliyor

10 Ocak 2023 08:12

T24 Dış Haberler

ABD Adalet Bakanlığı'nın, Başkan Joe Biden'ın Washington DC'deki eski enstitüsünde bulunan, Barack Obama'ya başkan yardımcılığı yaptığı dönemden "hassas" damgalı belgeleri incelediği belirtildi. 

The Guardian'ın aktardığına göre, dokümanlar, Biden'ın kişisel avukatları tarafından kasım başında Pennsylvania Üniversitesi'ndeki Biden Merkezi'ni kaparlarken bulundu. 

Belgeler, Biden'ın avukatlarınca Ulusal Arşivler'e, buradan da hassas damgalı oldukları gerekçesiyle Adalet Bakanlığı'na gönderildi. Konu hakkında bilgisi olan kaynaklar, bulunan belgelerden bazılarının, "çok gizli" olduğunu ifade etti.

The Guardian'a konuşan bir başka kaynak, Adalet Bakanı Merrick Garland'ın soruşturmayı yürütmesi için Donald Trump tarafından atanan savcı John Lausch'u görevlendirdiğini belirtti. 

Beyaz Saray, pazartesi yaptığı açıklamayla iddiaları doğrulayarak, "Ulusal Arşivler ve Adalet Bakanlığı ile Obama-Biden yönetiminden kalma olduğu düşünülen, bazıları gizli olan belgelerin incelenmesi için işbirliği yapıyoruz" açıklamasında bulundu. 

Biden'ın enstitüsünden çıkan belgeler, Trump'ın Beyaz Saray'dan gizli belgeleri kendi evine götürdüğü gerekçesiyle soruşturulduğu bir dönemde gündeme geldi. 

Trump, konuyla ilgili olarak kendi sosyal medya platformu Truth Social'dan yaptığı açıklamada, "FBI ne zaman Biden'ın çok sayıdaki evlerini basacak? O belgelerin gizliliği kesinlikle kaldırılmamıştı" yazdı.